Inflexiuni: episodul 3

Episodul acesta din Inflexiuni este primul moment in care ne-am decis – Andrei Rosca si cu mine – sa discutam despre un subiect clar. Mai mult sau mai putin de la sine inteles, a fost despre oamenii de vanzari!

Cum ii cresti, unde ii gasesti, ce metode aplici ca sa le si iasa treaba, etc. Te invit sa il asculti!

Daca le vrei si pe celelalte, apasa aici.
Daca vrei sa te abonezi la RSS, apasa dincoace.

One thought to “Inflexiuni: episodul 3”

  1. Salut Mihai & Andrei

    Felicitari pentru emisiune, ma bucur sa va ascult din nou, si cred ca incepeti sa va intrati in mana, zic asta pentru ca episodul 3 mi s-a parut cel mai cursiv de pina acum, probabil din cauza ca v-ati axat pe un singur subiect, si nu orice subiect ci unul foarte interesant. De ce zic interesant ? Pentru ca intradevar vanzarile sint, si probabil vor ramane unul dintre cele mai frumoase joburi (spun asta din experienta), exceptie face antreprenoriatul care desi este mai greu (la inceput) din cauza lipsei banilor, aduce mult mai multe satisfactii pentru ca muncesti pentru tine. Cu totul alta poveste este sa muncesti pentru o corporatie pe un salariu + comision.
    Sa revenim la vanzari. Eu lucrez de 8 ani in vanzari si o fac cu placere. Trebuie sa recunosc ca in momemtul in care am intrat in vanzari credeam ca vanzatorul este acea persoana stresanta care vine pe „capul” tau, si te bate la cap cu rugaminti sa ii cumperi si lui marfa ca sa isi faca targetul (inca avem „vanzatori” de genul asta) , sau este acea persoana (agresiva, de genul vanzatorilor de asigurari) pe care iti vine sa o dai afara din birou pentru ca te streseaza cu nenorocitele sale de contracte de pe urma carora tu te „imbogatesti”. Probabil multe persoane care nu a avut de a face cu vanzarile cred exact ce gandeam si eu la inceput. Ee…. situatia a inceput sa se schimbe in momentul in care am intrat intr-un program de dezvoltare persoanala, si am beneficiat de primele traininguri profi de vanzari. De atunci lucrurile stau altfel, pentru ca am inteles ca nu conteaza ce vinzi , ci cum vinzi.
    Si ca sa evidentiez mai bine ce vreau sa spun o sa vin cu un exemplu scurt pe care l-am auzit la un trainer. Creierul uman nu percepe cuvantul NU daca o spui la modul imperativ, si nu ii furnizezi o explicatie astfel incat sa inteleaga De Ce Nu ? De ex: spunei unui copil mic NU face „asta”, el ce face ? Tocmai lucrul ala il face. Exemplele sint multiple si nu sint valabile numai pentru copii, NU manca din marul/fructul interzis ! ….Urmarea cred ca o stim cu totii 😉 (reclama subliminala la apple :)) ). Bun si sa revenim la exemplul trainerului : „Daca eu va zic NU va ganditi la un crocodil ALBASTRU , care este primul lucru care va vine in cap ? Evident va veti gandi la un crocodil ALBASTRU. Da, dar lucrul cel mai interesant este ca si peste o saptamana daca va intreb ce culoare avea crocodilul, o sa stiti sa imi spuneti” (am incheiat exemplul). Pai cand incepi sa intelegi cum stau lucrurile in vanzari …. incepe sa iti placa, stii cum e … odata ce ti-ai deschis mintea , nu poti sa o mai inchizi la loc, nu vrei sa o mai inchizi la loc pentru ca …. ce rost are. Incepi sa aplici ce sti si in viata de zi cu zi, dezvoltandu-ti propria „poveste”. Exact ce spunea si Andrei , in momentul in care cineva incearca sa il pacaleasca , i se aprinde un beculet si incepe sa aplice niste lucruri pe care le stie din vanzari, NLP , AT … cu alte cuvinte din experienta de dezvoltarea personala.
    Cred ca vanzarea standard, agresiva de care povestea Andrei este vanzare de entry-level, adica acel om care aplica lucrurile „alea” repetitiv, nu este vanzator, acela este o racheta programata, un robot cu replicile pregatite de acasa (telesales), pe care orice client putin „umblat” il dezechilibreaza imediat :P. O persoana ajunsa la maturitate in vanzari are atitudine, este sigur pe el si pe ce stie din experienta, are personal branding, interactioneaza activ cu clientul, si in momentul in care i-a descoperit adevarata obiectie (la o cafea sau nu) …. o trateaza asa cum considera el de cuviinta astfel incat sa isi atinga obiectivul.
    Cum sa faci sa cresti un om de vanzari ? Facandu-l sa inteleaga lucrurile de care tu esti sigur ca functioneaza, furnizandu-i informatii prin traininguri, roleplay, si ulterior prin experienta pe care o dobandeste singur. Cum creezi un vanzatori adevarat ? Probabil dandu-i sa muste din marul cu pricina 😛 adik exact cum ai spus Mihai : Ii aduci o secventa din superstar in primul nivel, ca sa ii deschizi apetitul spre adevatata vanzare 🙂
    Cat despre cel mai bun mod de recrutare a vanzatorilor buni… cred ca recomandarea ar fi prima optiune , si LinkedIn ar fi a doua.
    Cam asta ar fi parerea mea despre Inflexiuni Ep.3 , mult mai la obiect 🙂 dar hai sa mai auzim si alte pareri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *