Transformarea liderului

De-a lungul carierei mele de coach executiv, am intalnit o multime de manageri si oameni de business aflati intr-o zona „cu probleme” a dezvoltarii lor, a identitatii lor si abilitatilor de care este nevoie sa dea dovada. Lasand la o parte generalizarile excesive, iti pot spune ca – in mod fundamental – niciunul dintre acesti oameni foarte muncitori, inteligenti si bine adaptati la mediul in care functioneaza nu era, la inceput, constient de calatoria interioara prin care treceau. Mai mult decat atat, fiecare dintre sedintele de coaching a adus, in fundal, o constientizare a pasilor interiori pe care fiecare dintre acesti oameni i-au facut si ii fac in dezvoltarea lor.

De aceea, subiectul textului de astazi nu se regaseste neaparat in zona actionala, imediata a dezvoltarii. Si tot de aceea, explorarea pe care ti-o propun ne va duce foarte departe, in interiorul genezei leadership-ului. Dar nu pornim singuri in asemenea aventura, fii pe pace! Ne insoteste unul dintre cei mai intelepti exploratori ai psihologiei profunde, marele Joseph Campbell

Ei bine, marele cercetator al miturilor si religiilor Terrei a definit o secventa simpla de actiuni care il definesc pe om – indiferent de rasa, clasa sau origine. Aceasta secventa este regasibila in mai toate povestile eroice ale umanitatii, in mai toate filmele cu si despre eroi si in majoritatea autobiografiilor celor care au insemnat ceva, vreodata, pentru noi toti.

Cu ce ma ajuta asta? – m-ai putea intreba. Eu sunt unic si irepetabil, ce-mi pasa mie de o structura care ne arata ca toti suntem la fel? Intrebarea este perfect legitima, te asigur! Iar raspunsul meu este raspunsul clasic al coachingului: daca stii unde esti si cum esti in dezvoltarea ta, iti va fi usor sa alegi unde si cum mergi mai departe!

Buun…sa ne intoarcem. Inainte de a iti prezenta pasii care alcatuiesc secventa pomenita mai sus, este nevoie sa intelegi urmatorul lucru: acesta secventa se repeta, face parte dintr-o spirala de dezvoltare – dupa fiecare parcurgere te intorci mai puternic si ridicat la un nivel mult mai inalt. Si o iei de la inceput.

***hero

Asadar, pasii calatoriei noastre interioare sunt:

  1. Separarea/plecarea

Prima secventa este despre separarea eroului de lumea reala. Separarea aceasta este, de fapt, un ecou simbolic al separarii copilului de mama sa, al adolescentului de casa, etc. Bineinteles, ca in orice schimbare drastica de perspectiva, ea are un efect mult mai infricosator decat ceea ce se intampla in realitate.

Lumea obisnuita: eroul, nelinistit, incomod sau inconstient, este introdus cu simpatie si este prezentat pe un fundal de mediu, ereditate si istorie personala. In mod obisnuit, un fel de polaritate este cea care cauzeaza stress.

Apelul la aventura: ceva scutura situatia, atat intern cat si extern, astfel incat eroul trebuie sa faca fata inceputului schimbarii.

Refuzul la apel: eroul simte frica de necunoscut si incearca sa se opuna schimbarii.

Intalnirea cu omul inteligent: eroul vine peste un calator experimentat al lumii care ii ofera cunostinte, sfaturi sau echipament care il vor ajuta pe drumul sau.

Trecerea pragului: eroul se angajeaza sa paraseasca lumea obisnuita si intra intr-o regiune sau o stare care are reguli, caracteristici sau valori necunoscute.

  1. Initierea

In cea mai mare parte a acestei etape intermediare, eroul este initiat intr-un adevar pana atunci necunoscut, iar initierea este structurata pas cu pas de diverse incercari si rituri. Prin indrazneala si lupta, curaj si confruntare, adevaratul caracter – sau noua fateta a personalitatii – iese la iveala.

Test, aliati si dusmani: eroul este testat si isi stabileste aliantele, strategiile si punctele tari din noua lume.

Abordarea: eroul si aliatii sai pregatesc si  se pregaresc pentru schimbarea majora, in lumea noua.

Calvarul: eroul intra in spatial central si se confrunta cu „moartea”. Deseori, in aceasta faza, moartea apare in forma celei mai mari frici.

Recompensa: eroul intra in posesia comorii, ca beneficiu direct al etapei anterioare, in care a facut fata mortii.

  1. Intoarcerea

Dupa initiere, eroul nostru este purificat si se poate intoarce in triumf pentru a primi recunoasterea meritata, desi triumful nu se poate manifesta fara incercari si necazuri.

Drumul inapoi: Eroul este condus spre completarea aventurii si aducerea comorii acasa.

Invierea: eroul este testat inca o data in pragul casei si este purificat printr-un moment final de sacrificiu. Toate polaritatile anterioare dispar si lumea capata o noua coerenta stralucitoare.

Reintoarcerea in lume: eroul se intoarce acasa sau continua drumul lui, care poarta partin din comoara care poate transforma lumea.

***

In incheiere, te-as intreba pe unde crezi ca esti, in calatoria ta? In fiecare etapa sau actiune, exista moduri de a intelege ce se intampla cu tine si in tine. Nu intamplator ai aijuns pana aici!

 

2 thoughts to “Transformarea liderului”

  1. Eu cred ca ma aflu intre etapa trecerii pragului si cea a inițierii.
    Articolul m-a ajutat sa inteleg mai bine ce si de ce se întâmpla, in călătoria mea. Multumesc

  2. Cred ca ma aflu pe drumul de întoarcere, cu comoara, chiar am sărbătorit. Stiu ca voi relua ciclul cat de curând pentru ca am mai multe etape pana ajung la obiectivul final.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *