30 de lectii in 30 de ani

Acum cativa ani (nu spui cati!), ma plimbam agale prin parcul Kiseleff si m-am oprit la foisor sa-mi iau ceva de baut. Era o seara superba de toamna si parcul arata splendid. De obicei, ma plimb singur, ma uit la copii si savurez un trabuc cubanez foarte gros. Insa in acea seara, m-am asezat pe o banca, langa o doamna in varsta, cu cainele si nepotul aferent. Avand in vedere ca era foarte bine imbracata si mi-a permis sa ma asez langa dumneaei cu un gest elegant, am indraznit sa deschid o conversatie.

Am discutat despre carti, nepotii ei (avea mai multi!), despre arta si cat de necivilizati sunt oamenii din parc. Pe atunci aveam 30 de ani si – fiind in plina criza identitara – m-am gandit sa nu ratez ocazia. Asa ca i-am pus o intrebare de coaching: „Daca v-ati putea intoarce in timp, ce i-ati spune persoanei Dvs. la varsta de 30 de ani?” Nu a ezitat nici o secunda: „Nu iti fa atatea griji! Noi, oamenii, facem din orice o drama. Dar lucrurile importante in viata, chiar si cele foarte grele, trec cu timpul. Si le uitam, in cateva luni.

Acum, dupa cativa ani de la acea conversatie, imi dau seama cat de bun este sfatul ei. Si uitandu-ma inapoi la cei 30 de ani de viata, am sintetizat 30 de lectii pe care le-am invatat, lectii despre a fi un om mai bun.

Iata-le:

1. Nu iti fa atatea griji.
Doamna avea dreptate: am avut parte de mult stres si mi-am creat multe „drame”. Orice situatie poate fi gestionata intr-un fel au altul, ingrijorarile nu fac decat sa ingreuieze rezolvarea.

2. Fii foarte recunoscator pentru ce esti si ce ai.
In copilarie si adolescenta, eram destul de suparat pe lucrurile pe care …nu le aveam. Dar pe la mijlocul deceniului 2, am inceput sa inteleg ce inseamna intr-adevar cuvantul „recunostinta”. Asa ca iti recomand sa te concentrezi pe lucrurile bune pe care le faci, le simti si le ai, nu pe ce lipseste sau pe ce pare negativ.

3. Trage tare, fii mai bun in fiecare zi. 
La lectia asta cred ca sunt expert: de multe ori m-am surprins lenes, fata de mine. Si invariabil furios pe lenea asta, pe aceeasi versiune a mea in fiecare zi. Asa ca te indemn sa iti recunosti greselile si sa inveti ceva nou, ori de cate ori ai ocazia.

4. Pe cat poti, dezbara-te de propria importanta.
La asta lucrez in continuu. Mereu imi sta in cale, importanta de sine. Si de foarte multe ori, imi pune piedici in relatiile autentice cu semenii. Asa ca… renunta sa te dai important. Nu esti. In 1.000 de ani nu va mai sti nimeni de tine. Traieste acum si ofera bucurie.

5. Mananca sanatos.
Obisnuiam sa mananc „bunatati” si „de toate”. Si nu conta, pentru ca eram sportiv de performanta, faceam antrenamente zilnice de 4-6 ore. De la 30 de ani, am inceput sa mananc aproape exclusiv mancare sanatoasa, sa beau apa si sucuri din fructe. Vezi ce ii place corpului tau si educa-te sa ii oferi ce e mai bun.

6. Miscare zilnica.
Nu am cuvinte sa iti spun cat de importanta e miscarea. Si cat de destructiva, pentru minte si corp, este lipsa ei. Am facut sport 15 ani si perioadele de sedentarism m-au inconfortat complet. Nu e nevoie sa alergi in cercuri, poti face orice altceva ce ti se pare distractiv si interesant.

7. Da inapoi. 
Imprejurul tau sunt o multime de oameni care te-au ajutat si te ajuta. Asta e lectia pe care am invatat-o. Am primit ajutor, sprijin, idei, vorbe bune, resurse etc. de la familie, prieteni, profesori, coachi si mentori. Enorm! Asa ca te invit sa gaseti un mod de a oferi inapoi ce ai primit. E cea mai frumoasa forma de gratitudine!

8. Clarifica-ti tintele.
La 23 de ani am inceput sa imi scriu „pe bune” ceea ce vreau sa obtin de la mine, de la lumea dimprejur si de la viata in general. Si tot de atunci le pun o data de atingere. Dupa cativa ani, am ajuns sa aproximez la minut implinirea obiectivelor. E incredibil, trebuie sa incerci asta! Si stii cum e: lucrurile pe care te concentrezi si carora le oferi energie tind sa devina reale in pofida oricaror impedimente.

9. Nu ii lasa pe ceilalti sa iti stabileasca prioritatile. 
Daca si numai daca nu esti atat de convins ca vrei sa ai o viata de birou in fiecare zi si cu 3 saptamani de vacanta pe an, ia seama: esti singurul responsabil al vietii tale. Nimeni nu iti datoreaza fericirea, asa ca pune mana si citeste, antreneaza-te si deseneaza-ti viata pe care ti-o doresti!

10. Urmeaza-ti pasiunea.
Stiu, suna cam ca in reclame. Dar asta e, avem o viata de trait. Numai una. Daca nu iti exprimi pasiunea, ce mama naibii faci? De ce sa te trezesti in fiecare dimineata intr-o viata pe care nu ti-o doresti?

11. Entuziasmeaza-te, tu pe tine.
Unul dintre marii coachi sportivi americani avea o vorba, la fel de mare: „If you aren’t fired with enthusiasm, you’ll be fired with enthusiasm.” Mi se pare perfect adevarat.

12. Ai grija de relatiile in care te implici. Ingrijeste-le.
Cu si prin relatii, poti realiza practic orice, profesional sau personal. Omul este un animal social, prin definitie. Si lui nu ii pasa ce si cat stii, ci cat de important este el pentru tine. Asta e, viata.

13. Deschide-te la lucruri noi.
Eu am fost foarte nazuros aproape toata viata. Pana si acum ma apuca, din cand in cand. Tot ce e nou nu este neaparat mai bun, dar exista mari sanse ca un nou comportament sau o noua abordare sa te aduca mult mai aproape decat cele vechi. Ia asta in considerare.

14. Nu fugi de frica. Accept-o.
Daca este o lectie a vietii de pana acum care sa mi se para cea mai importanta, asta este. Daca reusesti sa iti canalizezi frica inspre ceva constructiv, vei realiza lucruri marete. Garantat.

15. Copilaria conteaza, dar nu iti controleaza viata.
Am vazut zeci, poate sute de oameni care blameaza primii ani de viata pentru toate atitudinile nepotrivite pe care le au ca adulti. Nu fa greseala asta, adultul are capacitatea de a trece peste toate nepotrivirile de personalitate si caracter. Lucruri nasoale ni se intampla tuturor. Foloseste-le si concentreaza-te pe a invata ceva din ele. Doar nu vrei sa le dai mai departe, catre copiii tai, nu?

16. Fii bun cu ai tai.
Cu familia, cu prietenii, cu colegii. Lumea sufera profund dintr-o lipsa din ce in ce mai mare de bunatate, de atitudine orientata catre cel sau cei de langa tine. Nu te costa nimic sa fii bun cu cei apropiati. Ba dimpotriva, vei castiga enorm.

17. Investeste in tine.
Una dintre primele lectii de viata ca si coach am primit-o in 2003. Mi-a spus un guru: tot ce castigi, investeste in tine! A fost un soc atunci, dar ii multumesc foarte mult si acum, dupa 10 ani.

18. Gaseste coachi si mentori buni.
Daca nu as fi avut coachi si mentori foarte buni, excelenti, as fi ramas un ex-sportiv cu pretentii de filosof de cafenea. Ei au stiut, de-a lungul anilor, sa scoata tot ce e mai bun din mine, sa ma invete sa renunt la ego, sa obtin ceea ce e mai bun, sa ma sacrific etc. etc. Lumea este un loc mai bun datorita lor! Gaseste-ti cate unul pentru fiecare parte importanta a vietii tale si roaga-i sa te ajute sa fii mai bun in fiecare zi.

19. Formeaza-ti o echipa de sprijin. 
Sa iti spun un mic secret: eu am un fel de consiliu personal la care apelez destul de frecvent. Sunt oameni pe care ii admir, ii respect si in care am incredere. Nimeni nu reuseste singur, asa ca te invit sa iti gasesti sprijinul in proximitate. Fara strategii „eu versus lumea„, ca ne suparam, ok?

20. Implineste-ti/realizeaza-ti visele, indiferent de conditii.
Adica fa tot ce poti ca ele sa devina realitate. Nu conteaza ce varsta ai sau cat de putina experienta ai intr-un anumit domeniu. Niciodata nu este prea tarziu pentru a-ti implini visele. Niciodata, auzi! Eu am facut asta de mai multe ori si …sentimentul este pur si simplu extraordinar!

21. Iarta-te si iarta-i.
Daca ai sti cate greseli am facut pana acum, te-ai minuna. Sau cate tampenii, absolut gratuite. Dar am invatat sa iert si sa ma iert, sa imi dau o sansa si sa profit de ea. Asa ca te invit sa nu te mai stresezi atat de mult. Si vezi ce ai de invatat din greselile tale si ale altora.

22. Nu lasa esecurile sa te doboare.
Si asta suna foarte prost, dar asta este. Pe bune. Stii cum spunea Jordan? Uite: „I’ve failed over and over and over again in my life and that is why I succeed.”

23. Pastreaza-ti cuvantul dat.
Adica nu promite lucruri pe care stii ca nu le poti face sau da. Aici te ajuta enorm sa inveti sa spui „NU”, clar si raspicat. Altfel, vei experimenta o multime de lucruri pe care nu ti le doresti neaparat in propria-ti viata. Si da, uneori tacerea poate fi mai puternica decat un „NU” raspicat.

24. Debaraseaza-te de orice obligatii care te tin in loc.
Unele obligatii sunt adevarate pietre de moara. Lectia pe care am invatat-o tine de decizii si de rapiditate: daca ceva sau cineva incearca sa ma tina in loc din drumul meu, fac tot ce imi sta in putinta sa scap, sa ma eliberez. Suna cam agresiv, dar asta e. Nimic nu ma poate opri, intr-adevar.

25. Invata, invata tot timpul.
Sincer, nu prea imi aduc aminte ce am invatat din cartile din liceu sau facultate. Cea mai buna parte din scoala a fost sa invat sa invat. Sa ma conectez cu ceilalti si sa construiesc relatii. Si sa critic idei. Insa tot ceea ce stiu acum vine de la invatarea pe cont propriu si de la mentorii pe care mi i-am ales. Gaseste-ti unul si a-i drumul la invatat din practica!

26. Tine-te aproape de oameni mai destepti decat tine.
Da, e greu, stiiiiiu! Dar asta tot de la sport am invatat-o: singurul mod in care poti deveni mai bun este sa joci impotriva unora mai buni ca tine. Revenind la ultimii 10 ani, de cele mai multe ori sunt cel mai prost din camera. Si chiar intentionez sa raman asa!

27. Cultiva-ti fericirea fara cauze imediate.
Nu e prea vesel sa nu ai unde sa stai sau sa nu iti permiti sa iti cumperi cele de trebuinta. Adica nu face asta ca un experiment, nu recomand. Dar lipsurile acestea fundamentale m-au invatat sa fiu fericit fara a poseda mare lucru. Imi plac chestiile de lux si experientele de top, insa stiu ca cei mai fericiti oameni sunt cei care nu suporta greutatea propriilor posesiuni in fiecare zi.

28. Invata sa fii elegant si manierat.
Daca este o abilitate sociala care te poate duce oriunde iti doresti, atunci asta este, in doua cuvinte. Invata sa mergi, sa te porti pe tine, sa te comporti cu ceilalti, sa fii fara pata si sa stii tot timpul ce e bine si frumos de facut. Majoritate „oamenilor mari” pe care ii cunosc reactioneaza violent-pozitiv (adica se bucura!) cand intalnesc un om cu maniere elegante, sincer si deschis. Baga la cap!

29. Fa ceva realmente maret.
Adica lasa ceva in urma, pentru ai tai, pentru oamenii de pe acest pamant. Nu trai ca viermele, hranindu-te numai de la altii. Creaza ceva, mic, mare, orice. Pune un semn in timp ca ai fost acolo, viu si fericit.

30. Pune intrebarile care conteaza. 
Da, nu m-am putut abtine. Fiind coach de atata timp, intrebarile mi se par realmente cheia catre implinire si fericire personala. Nu raspunsurile, ele se schimba in timp…

Succes!

 

4 thoughts to “30 de lectii in 30 de ani”

  1. Cati dintre noi, tineri fiind, nu am primit sau inca mai primim, astfel de sfaturi, de la astfel de persoane(mai rare, ce-i drept), ca cea pe care ai intalnit-o tu?

    Si cati dintre noi si le mai amintesc. chiar si dupa 30 de ani?

  2. Cum accepti frica, cum o “canalizezi inspre ceva constructiv”?

    Cum gestionezi disconfortul de a te simti “cel mai prost din camera”?

  3. Interesant articolul, insa comentariul meu initial nu s-a postat, astfel ca incerc sa reiau cele 2 intrebari:
    Cum accepti frica si o “canalizezi spre ceva constructiv”?
    Cum treci peste disconfortul de a te simti “cel mai prost din camera”?

    Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *