Sufletul transformarii umane

Pe tot parcursul decadei mele de coaching in Romania, rar mi-a fost dat sa ma intalnesc cu manangeri care nu sunt stresati. Dar deloc. Care sunt complet …zen. Sau cu oameni care nu au suferit sau sufera macar de o mica dereglare somatica, ca urmare a gestionarii deficitare a dificultatilor prin care trec. Sau au trecut, la un moment dat. Am vazut CEO-i bucurosi, manageri super-entuziasmati de prezent si viitorul apropiat, am antrenat oameni puternici si am facilitat schimbari in grupuri de lideri care dau tonul business-ului. Dincolo de admiratia mea sincera – sau poate tocmai datorita ei! – am reusit sa surprind semnele incercarilor prin care acesti oameni remarcabili au trecut.

De aceea, textul prezent are un subiect extrem de sensibil. Tema pe care o tratez in aceste randuri este direct legata de ceea ce NU se spune in diversele formari de training, coaching, consiliere si consultanta de HR. In fine, tema este o abilitate umana profunda, abilitate pe care o avem cu totii, dar care nu este folosita aproape niciodata in interactiunile noastre profesionale. Mai mult decat atat, consider ca aceasta abilitate este chiar cheia de bolta a oricarei initiative transformationale reale. Fara de ea, un lider al secolului 21 nu poate reusi.

Intr-un cuvant, aceasta calitate realmente extraordinara se numeste continere.

Ce inseamna a contine pe cineva? Din punctul meu de vedere inseamna sa vrei sa acompaniezi pe cineva oriunde, oricand, fara sa ii judecam, sa ii facem sa se simta incomod, incercand sa ii imbarbatezi sau sa influentezi rezultatul. Cand continem pe cineva, ne deschidem inimile, oferim suport neconditionat.

Deseori mi se intampla sa contin pe cineva in timp ce acel cineva contine pe altii la randul lui. Este imposibil sa contii pe cineva daca nu avem pe altcineva care sa ne contina pe noi. Chiar si cei mai puternici lider, coachi etc. au nevoie sa stie ca sunt oameni cu care ei pot fi vulnerabili si slabi fara sa fie judecati.

In munca mea ca lider, facilitator, coach, prieten, …fac tot ce sta in putinta sa contin pe cineva in cel mai bun mod posibil. Nu este intotdeauna usor deoarece am o tendinta umana de a vrea sa ajut oamenii, sa le dau sfaturi, sau sa ii judec pentru faptul ca nu sunt avansati in drumul lor, dar continui sa incerc, pentru ca stiu ca asta este cel mai important. In aceasi timp sunt oameni in viata mea in care am incredere sa ii las sa ma contina.

Sa contii pe cineva nu este neaparat ceva exclusiv pentru facilitatori, coachi sau terapeuti. Este ceva ce toti putem face unii pentru altii, pentru partenerii, copii, prietenii, vecinii si chiar strainii pe care ii intalnim in autobuz spre munca.

***

Am alcatuit o mica lista de practici (gesturi) care te pot pune pe dezvoltat aceasta calitate. Iat-o:

1. Da-le oamenilor permisiunea sa aibă incredere in propria intuitie si intelepciune
Pur si simplu trebuie sa avem incredere in propria intuitie si sa acumulam intelepciunea necesara pentru a sti ce sa facem din multii ani in care ne-am iubit mama.

2. Da-le oamenilor atatea informatii cate au nevoie.
Da instructiuni simple astfel incat sa le permiti si celorlalti sa vina cu idei si sa nu se simta inabili sau incompetenti.

3. Nu le lua puterea.
Cand le iei oamenilor puterea de decizie, se simt nefolositori. Oamenii au nevoie sa simta ca pot lua propriile decizii, ca pot primi sprijin fara a fi controlati sau manipulati.

4. Tine-ti ego-ul departe.
Asta este foarte important! Multora ni se intampla asta , sa credem ca succesul cuiva este dependent de interventia noastra, sau sa credem ca esecul lor se reflecta in lipsa noastra de interventie. Pentru a le sprijini cu adevarat evolutia trebuie sa iti tii ego-ul departe de situatia asta si sa creezi spatiul unde sa aibă oportunitatea de a creste si a invata.

5. Fa-i sa se simta in siguranta chiar si cand pierd.
Cand oamenii invata, cresc sau trec printr-o grea transformare se intampla sa faca unele greseli in drumul lor. Cand ii facem sa inteleaga ca esecul este doar o parte a calatoriei fara a-i judeca si a-i rusina, ei vor petrece mai putin timp invinovatindu-se si mai mult timp invatand din propriile greseli.

6. Ofera-ti ajutorul cu intelepciune.
O persoana inteleapta care contine pe cineva stie cand sa iti retina ajutorul (pentru a nu face acea persoana sa se simta prost) si cand sa iti ofere gentil ajutorul (cand o persoana cere ajutorul sau cand este prea pierduta pentru a sti ce sa intrebe). Recunoscand zonele in care ei sunt cei mai vulnerabili si incapabili si oferindu-le un sprijin bun fara a-i face sa se simta rusinati, necesita multa practica si modestie.

7. Creaza un container pentru pentru emotii complexe teama sau trauma.
Cand oamenii simt ca ei sunt protejati mai profund decat au fost obisnuiti se simt suficient de in siguranta sa isi lase emotiile complexe care normal ar fi fost ascunse sa iasa afara. Nu putem face asta daca suntem foarte emotionali chiar noi, daca nu am facut munca grea de a ne uita mai intai in sufletul nostru, sau daca nu avem incredrere in oamenii pe care ii continem.

8. Permite-le sa ia decizii diferite si sa aibă experiente diferite decat ai fi avut tu.
Sa contii pe cineva inseamna sa respecti diferentele si sa recunosti ca acestea ar putea sa ii determine sa faca alegeri mai bune decat tine. Cand continem pe cineva nu controlam acea persoana si onoram diferentele dintre noi.

***

A contine pe cineva nu este ceva care poate fi invatat peste noapte, printr-o lista de sfaturi. Este o practica complexa care evolueaza in timp ce o practicam si care este unica pentru fiecare persoana si fiecare situatie. Si este, repet, poate cea mai importanta calitate pentru un om matur. Calitate pe care ar trebui sa o impartaseasca un lider foarte bun. Sau un coach foarte bun.

In fond, e acelasi lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *