In ultima vreme, primesc des intrebarea urmatoare: “la ce ne ajuta ceea ce faci tu, pe partea de business?”. Clar, life coaching-ul a cunoscut o explozie in ultimii 2-3 ani in Romania. Dar cum e cu business coaching-ul? Si mai ales, cu ce ii pot ajuta pe antreprenorii romani, aceia care poate nu au cultura de multinationala, in care coaching-ul este deja privit ca un instrument firesc al dezvoltarii competentelor.
Asa ca m-am decis sa va prezint pe scurt principalele 10 beneficii ale coaching-ului pentru antreprenori. Ele sunt valabile in orice stadiu al dezvoltarii afacerii sau afacerilor, de la inceputul lor (startups) pana in perioada de maturitate completa. Asadar, ce poate face un coach pentru tine, un antreprenor roman? Desi formulate la modul general, raspunsurile sunt rodul a celor de 10 ani de experienta pe care ii am livrand coaching catre antreprenorii romani.
1. Te poate ajuta sa iti creezi o viziune a destinatiei afacerii tale, in 3, 5 sau chiar 10 ani. Mai mult decat atat, avand in vedere ca rolul coach-ului este sa se pozitioneze in viitorul clientului, vom formula aceasta viziune folosind prezentul. De ce? Pentru a genera in tine energia necesara propagarii constante si accelerate catre visul tau de implinire personala si succes in afaceri.
2. Vei ajunge in sfarsit sa iti formulezi un plan de afaceri coerent si functionabil, insotit de o strategie eficienta de comunicare, marketing si vanzari. Multi dintre antreprenorii pe care i-am intalnit nu isi scriu un plan de afaceri din simplul motiv ca pare un efort fara nici un beneficiu. Neavand un plan, nici nu au ce sa urmareasca, sa imbunatateasca si nici la ce sa se raporteze. Prin coaching, iti vei planifica exact dezvoltarea afacerii si iti vei gasi pozitionarea ta unica, potrivita pe piata.
3. Pare incredibil, dar vei invata sa pui in miscare un proces de marketing si vanzari care va aduce rezultate aproape fara efort. Imagineaza-ti ca iti poti crea nisa ta si numai a ta, in care clientii te pot privi ca fiind expertul aflat intotdeauna la dispozitia lor, cu solutii mai bune decat s-ar putea ei gandi vreodata! Doar stabilindu-ti o nisa, iti poti creste afacerea natural si cu mai putin efort.
4. Vei invata de la tine insuti cum sa iti setezi obiective care chiar sunt potrivite pentru ritmul tau. Ce vrei cu adevarat sa se intample cu afacerea ta? Te voi ajuta sa iti gasesti cel mai sincer si frumos raspuns, iesind complet din ingraditurile lui “trebuie sa fac aia, sa obtin ailalta, etc.” Cand ceea ce faci se bazeaza pe ceea ce crezi intr-adevar ca fiind bine, coaching-ul spune ca esti aliniat. Cu valorile si principiile tale, cu lumea si cu actiunile din prezent. Cunosti o sursa de energie personala mai puternica?
5. Odata stabilite si clare, iti vei atinge obiectivele de business mult mai rapid. De ce? Pentru ca ai pe cineva care te tine responsabil de deciziile pe care le iei, saptamana de saptamana, luna de luna, an de an. In acest fel vei face o economie notabila in privinta celei mai importante resurse: timpul. Impreuna cu coach-ul tau vei invata sa fii mai eficace, mai eficient si mai productiv.
6. Vei face mai putine greseli. Le spun de la inceput celor cu care lucrez: nu mai e nevoie sa functionezi pe strategia straveche “incercare-eroare”. Imagineaza-ti cum este sa ai un spatiu de testare a oricarei decizii, idei si strategii noi. Coach-ul tau este un partener bine calibrat in privinta realitatii, fara ca aceasta sa insemne ca vei imparti profitul cu el. El este un fel de “al treilea ochi”, avand experienta necesara acestui rol din contractele de coaching anterioare.
7. Te vei dezvolta mai bine si mai rapid decat credeai ca este vreodata posibil. Coach-ul tau te poate ajuta sa vezi lucruri de care e posibil sa nu fii constient, atat la cum iti conduci afacerea, cat si chiar la tine ca persoana. “Punctele oarbe” (blindspots) sunt de obicei surse de creativitate si de evolutie. Un alt lucru pe care il spun clientilor mei este sa nu fie surprinsi daca pe parcurs vor renunta la lucrurile sau chiar la oamenii fata de care evolueaza rapid. Vei avea noi limite si iti vei desena un drum plin de realizari.
8. Implicit, te vei confrunta cu mai putine greutati si probleme de zi cu zi. Cand stii intr-adevar ce iti doresti de la business-ul tau si de la oamenii din viata ta, cand esti constient de limitele tale, lucrurile tind sa se aseze intr-o ordine fireasca. Asa iti vei creste rapid si standardul de viata. Pentru ca viata ta este mult mai mult decat o continua rezolvare de probleme presante.
9. Vei produce mai multi bani, fiind concentrat pe un dublu standard: un numar de euro profit si performanta ta in a-l atinge. Coach-ul te va ajuta sa iti creezi o grila a succesului, indiferent de tipul de business, de ce clienti ai si de cum evolueaza piata in care functionezi. Iar grila va contine si indicatori de performanta, pe care tu ii certifici ca fiind eficienti. Vei face mai putin efort, pentru ca vei avea harti mai bune.
10. Am lasat la urma cel mai important beneficiu: autenticitatea. Ingredientul principal al fericirii este sa fii ceea ce esti, intr-adevar. Cu un coach, vei avea pe cineva intotdeauna atent in aceasta directie, invitandu-te constant sa nu mai eviti, sa nu amani, sa spui ceea ce simti si crezi. Asta iti va creste stima de sine si creativitatea. Vei invata sa ai realmente grija de afacerea ta, de oamenii tai, sa ii conduci pe un drum greu si frumos. Unul dintre modurile mele favorite de a incepe un contract de coaching antreprenorial este sa cream impreuna un system autonom, care se poate intretina singur si aduce profit. Vei fi privit ca cel care repozitioneaza viitorul companiei, realizandu-l in prezent.
[articol publicat si pe arena biz]
Mihai, Iti vor ridica o minge la fileu cu urmatoarea intrebare: Care e diferenta, tinand cont de cele spuse de tine in post, intre coach si consultantul de business? Mersi
multumesc pentru intrebare, Vlad. ca sa afli raspunsul, te invit (ca si pe toti ceilalti care isi pun aceeasi intrebare!) sa citesti un post mai vechi:
http://mihaistanescu.wordpress.com/2009/12/09/5-differences-coach-vs-consultant/
Al dracu’, cum a funcţionat capitalismul vreme de secole, fără atâţia coaches? Cum au putut face afaceri folosindu-şi propriile capete, de la mari nume care au creat corporaţii şi până la băcanii din America anilor 50?
Şi invers, al dracu’ chestie, coach-ii ăştia (că nu găsesc un plural corect în limba română) sunt atât de deştepţi încât fără ei, zeci şi sute de miliarde s-ar pierde, hălci importante din business-urile unora care, fie că au bani căcălău dar n-au viziune, fie că au viziune… dar n-au viziune. Păi şi-atunci cum dracu’ de voi, coaches, vă vindeţi atât de ieftin? Ar trebui să cereţi un procent din cifra de afaceri!
Sau, mai bine, să vă deschideţi propriile voastre afaceri, nu în consiliere, ci în business dă business. Să deveniţi voi Buffeţii şi BillGheiţii următori!
Că din ce văd io mai sus, voi le ştiţi pe toate. Cum se fac bani, cum se face marketing, cum se fac vânzări, cum se face un plan de afaceri… un coach e mai tare decât un Nobelizat în economie, decât um marketist de meserie, şi în genere mai tare decât Chuck Norris – şi, în lipsa unei dovesi contrarii, clar mai tare decât Jizăs.
Coachingul este o nouă religie şi atâta tot. CEO-ul care este atât de prost încât are nevoie de consiliere ar trebui dat afară – dacă-i mai prost decât un secretar de Partid (comunist)…
Ah, şi apropo de articolul «5 differences: coach vs. consultant»: e foarte frumos, dacă n-ar fi jenibil.
El explică doar ce NU este un coach – dar este un consultant.
Coach-ul este aşadar orice altceva dar nu un consultant. El este totuşi indispensabil.
Este el un mentor? Este el un psihoterapeut? Este el un neica nimeni care trebuie să-i bage minţile în cap unui oligofren cu bani (gen Gigi Becali, dar în alt fel de business)? Este el un înlocuitor de Isus?
Coach-ul pretinde că face parte dintr-o castă aparte. El e mai deştept decât alţi antreprenori. Alţi antreprenori ar vrea să facă afaceri într-un domeniu sau altul, doar că sunt cam grei de cap. Cei 7 ani de acasă, şcoala, şcoala vieţii, traiul în societate… toate astea nu i-au învăţat nimic. Fie au bani, fie au obţinut un credit, ba poate au şi un produs revoluţionar, dar degeaba… dacă nu sunt ei înşişi coaches, nu se pricep la nimic, la cum se abordează un business, la cum se colaborează în echipă, la cum se comunică, alea alea. Nu-s buni de nimic… dar aici apare singurul antreprenor care şi-a ales ocupaţia corectă – coach-ul.
Şi-am încălecat pe-o şa, şi mă duc acolo-şa, să-mi vărs niţel maţele. Religia coaching-ului e mai abjectă IMHO decât religiile obişnuite, şi chiar şi decât utopia comunistă.
@beranger: multumesc pentru comentarii, chiar daca mi se par total pe dinafara. mult succes cu …faza pasiv-agresiva din viata Dvs. cand iesiti din ea, dati-mi un semn. pana atunci, daca aveti intrebari sau nelamuriri, va stau la dispozitie.