Scriu acest post pentru a clarfica – odata pentru totdeauna, sper! – diferentele majore care exista intre coaching si consultanta pe HR sau pe management in general. De ce? Pentru ca observ din ce in ce mai multi ne-profesionisti ai coaching-ului (citeste „consultanti fara proceduri & procese de consultanta„) din Romania care incearca sa vanda coaching, mai ales in contracte cu antreprenori …mari, mijlocii, mici si foarte mici. Lipsa de cultura profesionala si sindromul datului cu parerea afecteaza grav procesele de dezvoltare si implicit rezultatele asteptate de la un asemenea contract.
Ieri dupa amiaza m-am intalnit cu un manager multinational, ca sa vedem daca & cum ne potrivim pentru a incepe o relatie de coaching. Prima lui intrebare a fost: „Pe ce sunteti specializat, ca si consultant?„. A doua, inaine sa apuc sa ii raspund: „Si de ce credeti ca as avea eu nevoie de …ce faceti Dvs.?„. Va marturisesc ca daca eram in primii ani de coaching, ma enervam si incepeam sa-l dadacesc pe omul respectiv, cu atitudinea de „evanghelist al coaching-ului” scoasa foarte la vedere. Noroc cu anii petrecuti in sedinte, noroc cu clientii extraordinari pe care i-am avut si care au atins obiective aproape ridicol de inalte!
In loc sa incerc a-mi recupera recunoasterea profesionala pierduta din start, l-am intrebat pe managerul respectiv daca a facut sport de performanta. Auzind ca da, am riscat inca o intrebare: „Care credeti ca e nevoia care leaga inca un campion cu multe win-uri si medalii de aur, de antrenorul sau?„. Dupa 2-3 secunde, mi-a raspuns, admirabil de sincer: „Doua lucruri: medaliile viitoare si trecerea peste propriile limite, care oricum sunt peste ale celorlalte! Ma gandesc la Serghei Bubka…„.
De aici, a fost usor sa inteleaga de ce nu sunt consultant, cu atat mai putin expert in altceva decat in coaching. Generalizand, as puncta 5 mari diferente, usor de cuantificat, dintre consultanta si coaching:
- Consultanta are ca obiect de lucru produsele, procesele si procedurile care guverneaza interactiunile companiei sau clientului, interne sau externe. Coaching-ul are ca obiect de lucru omul sau grupurile de oameni implicate in aceste interactiuni. De ex., nu poti face coaching pe un produs. Poti face coaching pe dezvoltarea produsului respectiv, in momentul in care exista unul sau mai multi responsabili de aceasta. Coaching-ul este pentru si despre oameni.
- Consultanta ofera solutii prin expertiza unuia sau a mai multor sisteme, pentru a rezolva dificultatile companiei-client sau a clientului. Coaching-ul ofera invatarea prin experienta, ghidata de obiectivele propuse de companie si/sau client. Coaching-ul NU rezolva probleme, ci ofera sprijin, ghidaj si flexibilitate sporita in trecerea la nivelul urmator.
- Consultanta exista prin evaluari, strategii, pasi, planuri de actiune si obiective deja existente, care se aplica la client. De cele mai multe ori, adaptarile sunt minimale. Coaching-ul, in schimb, incurajeaza clientul sa isi formuleze practic toate instrumentele de care are nevoie, ca sa intervina imediat, creativ si liber.
- Consultanta poate sa isi asume parti din contractul cu clientul, pe care sa le faca in locul acestuia. Coaching-ul nu face niciodata asta, ci permite clientului sa se concentreze pe ceea ce e relevant acum si sa actioneze ca atare. Antrenorul nu alearga niciodata in locul sportivilor.
- Produsul consultantei este un set de recomandari si un plan de actiune, care trebuie agreat cu clientul sau compania acestuia. Produsul coaching-ului este autonomia clientului si dezvoltarea sistemelor din compania acestuia, care se manifesta prin strategii si planuri de actiune stabilite exclusiv de client/companie.
Mai sunt si alte diferente, insa cred ca acestea mi le pot asuma in fiecare zi, cu fiecare intalnire individuala sau cu o echipa. Voi ce parere aveti?
de acord 🙂
ma bucur ca mai gandeste cineva ca mine.. 🙂
Gresesc daca vad diferentele in mod similar ca diferentele dintre „management” si „leadership”? Daca da, atunci, cred, ca nu strica ca Coachul sa fie si putin Consultant, si invers. Sau e prea mult pentru un om? 🙂
Trecand peste frustrarea ta ca multi nu pot sau nu stiu inca sa faca diferenta intre coaching si consultanta in Romania, lucru datorat ” antreprenorului” Roman care a facut „succes ” (pe fler nu pe know how) pana in 2009, inteleg ca principala diferenta este responsabilitatea CONSULTANTULUI fata de client/proces/obiectiv/performanta in comparatie cu optimismul si scoaterea din zona de confort practicata de COACH. …… si te mira perceptia??? WTF?
@Dan: nu cred ca ai inteles nimic, din ce-am scris. te invit sa recitesti, sa reflectezi si/sau sa apelezi la alte surse de informare, pe acelasi subiect. eu am vazut o multime de consultanti de managment, aici si aiurea, care nu isi asuma nici o responsabilitate ref. la obiectivele pe care si le propune clientul prin consultanta.
si mai am o rugaminte: indiferent cat esti de internaut (sau cat te dai drept…), chestii ca „wtf” nu-ti adauga plusuri, neaparat, la puterea mesajului. te-as ruga sa le lasi de-o parte, data viitoare. if ever. 🙂
multam de comment, totusi.
Salutare,
Oare exista asocierea intre o companie de consultanta de business si un coach ca proces complex pentru client?
E sustenabila ideea?
Numai bine
Daniel
Cred ca intr-adevar observatia facuta de linguaprof e buna. Nu neaparat in sensul ca articolul nu diferentiaza foarte bine intre coaching si leadership, respectiv intre management si consultanta, ci in sensul ca intr-adevar comparatia poate fi folosita ca o analogie. Daca stii care e diferenta dintre management si leadership, e mai usor sa intelegi diferenta intre consultanta si coaching.
Articolul e manipulativ. Sugereaza coachingul a fi preferabil consultantei, cand in realitate e ceva pur si simplu diferit. Probabil ca foarte usor se pot da si niste exemple cu privire la de ce e mai buna consultanta decat coachingul.
Cred ca deosebirea fundamentala sta in locul controlului: in coaching, locul controlului (implicit si responsabilitatea) e la client; in consultanta, locul controlului (implicit si responsabilitatea) e la furnizorul de servicii. Sau, daca vrei s-o spui si mai pe sleau, coach-ul ofera intrebari, iar consultantul ofera raspunsuri. Iar cum oamenii sunt mai mult in cautare de raspunsuri decat de intrebari, este logic cum consultanta este o piata, iar coachingul o nisa, care are nevoie sa se defineasca.
@stefan multumesc pentru comentariu. cat despre credintele si evaluarea implicita a articolului meu, nu pot spune decat ca ti le respect. o sugestie doar: fa o sedinta de coaching, cu un profesionist. Vei scapa foarte rapid (sper!) de permutatii aparent logice, vandute ca „implicite”.
Sunt perfect de acord cu tine si ma bucur ca punctezi aceste diferente foarte importante intre consultanta si coaching…Pentru mine, cea mai evidenta diferenta este ca un consultant ofera solutiile lui in timp ce un coach nu ofera niciodata solutiile lui clientului. Si de aici…totul difera in orice abordare….