36 de ore pe zi

Multi dintre managerii pe care ii cunosc – tineri, talentati, inteligenti, stralucitori, reprezantativi ca si clienti pentru coaching in Romania – au o suferinta mai mult sau mai putin ascunsa, exprimata prin celebra fraza „nu sunt suficiente ore intr-o zi„. Majoritatea stiu sau cred ca stiu cauzele acestui adevarat sindrom, care te face sa te simti ca pentru a termina tot ce ai de facut si totusi sa mai ramai si cu timp pentru lucrurile personale …singura solutie este ziua de 28 sau 36 de ore.

Iar asta insemna, simplu spus, ca acesti oameni vor avea grija de ei si de viata lor – fizica, emotionala, sociala, de familie, etc – numai si numai atunci cand se opresc din munca. Ba chiar si timpul de reincarcat bateriile este determinat tot de cand si cum ajung (in sfarsit!) sa se opreasca din activitatea profesionala. Bineinteles, scuza este: „N-am timp…!”

E ca si cum acesti profesionisti devin incet-incet obsedati de timp si incep sa creada ca daca micro-managerizeaza timpul propriu vor reusi sa invinga miscarea limbilor ceasului. Acesti oameni vor sa isi imparta sedintele de coaching  in secvente dese si intense, imaginandu-si ca trebuie sa beneficieze de fiecare minut in parte, pentru maximum de profit.

Dar hai sa gandim logic: cu cat iti ocupi fiecare minut, cu atat mai multa energie personala consumi in timpul unei zile de munca. Si daca nu faci ceva sa recuperezi aceasta energie, calitatea lucrurilor pe care le faci/produci/gandesti/planifici/etc scade rapid. Un rezultat evident este ca vei pierde din ce in ce mai mult timp, din moment ce vei avea nevoie sa repari tot ce nu ai facut bine prima data. Implicit, vei deveni mai lent. Si iti va lua mai mult timp sa te misti si sa „rezolvi problemele urgente si importante”.

Adica… prabusire in spirala. Sau vrie, cum zic aviatorii. De fiecare data cand intalnesc clienti si grupuri de clienti de coaching aflati in aceasta prabusire controlata de trecerea orelor si de aglomeratia de lucruri de facut, ii rog sa isi imagineze o echipa care functioneaza cu un sfert (25%) din energia necesara. Si dupa aceea ii rog sa imi dea un timp estimat pana cand inevitabila distrugere a oricarui proiect se intampla.

***

Momentul, secventa de coaching in care acesti oameni inteleg profund ca timpul este relativ – adica exista numai in relatie cu ceva anume, e flexibil si curge diferit in fiecare clipa – este unul realmente cutremurator. Se lasa linistea, apare un mic zambet, si de fiecare data aud aproape aceleasi cuvinte: „Simt ca totul s-a ordonat altfel!” Mai la obiect, managerii incep sa inteleaga ca timpul este dependent in mod fundamental de calitatea energiei pe care o consuma in acea perioada. Cu cat este mai de calitate energia investita, cu atat concentrarea creste. Iar cu cat creste concentrarea, cu atat performantele sunt mai mari. De aici, totul devine (mai) simplu: utilizam secundele si minutele, in secvente usor controlabile. Cu rezultate uriase.

Daca vrei sa iti optimizezi la maxim timpul profesional, este necesar sa investesti constient in producerea de energie personala (fizica, emotionala, etc). Bineinteles, daca timpul este relativ la calitatea energiei investite, recuperarea si reincarcarea necesita timp. Timp care este foarte, foarte pretios in viata ta.

„Smecheria” este sa te opresti din a te concentra exclusiv pe timp. Sa te abtii sa iti treci in agenda zilnica din ce in ce mai multe obiective mici, care iti fragmenteaza din ce in ce mai mult timpul de la birou. In loc de asta, poti incepe sa te concentrezi pe cum sa iti creezi si sa iti gestionezi energia personala, sa ajungi sa iti cresti constient nivelul de energie pana cand atingi starea de concentrare optima. Ba chiar sa te joci si sa extinzi aceasta stare, pe toata durata celor 8 ore de munca. Iti garantez ca in 2 saptamani vei avea rezultate care vor atrage atentia tuturor colegilor, sefilor si partenerilor tai!

Fiind „la munca”, ai de obicei destul de putin control asupra a cum, cat si unde iti petreci timpul. Intrebarea mea pentru tine ar fi: Cum ti-ai petrece timpul profesional, daca singurul tau scop ar fi sa iti mentii nivelul optim de energie, de concentrare? Sau; cum ai putea sa pleci de la birou cel putin la fel de „fresh” cum ai venit, facand tot ce ti-ai propus pe ziua in curs?

Daca esti blocat in credinta ca ceasul iti masoara viata, exista o mare probabilitate sa nu fi ajuns sa citesti ce am scris pana aici. Sa fii lipsit de concentrare, imaginandu-ti ca viteza cu care faci lucrurile iti va aduce ceva beneficii. In schimb, in realitate te simti alergat, obosit si parecum in imposibilitate de a-ti crea mai mult spatiu in viata.

Bun, si atunci? Ce faci?

Simplu: primul pas este constientizarea. Poti folosi o schema simpla si extrem de eficienta:

La fiecare 60 de minte de munca, ia-ti 5 minute de pauza.

O pauza de 5 minute la fiecare 60 muncite, ok? Nu salva pauzele pentru sfarsitul zilei! Foloseste pauzele sa iti cresti nivelul de energie pana la 100%. Da, ai nevoie de doar 5 minute. In aceste 5 minute, nu fa NIMIC. Doar inchide ochii si gandeste-te „ma incarc cu energie”. Relaxeaza-ti complet corpul si mintea, altfel degeaba ti-ai luat pauza.

O idee ar fi ca dupa o saptamana sa iti inviti colegii sa faca la fel ca tine, sa ti se alature in provocarea ta de re-energizare. Daca ii inviti, vei observa dupa o zi sau doua o diferenta evidenta.

Sa-mi spui si mie care este aceea.

8 thoughts to “36 de ore pe zi”

  1. Chiar citeam azi intr-o revista ca daca te enerveaza cineva, sa iei o pauza de 5 min :))

  2. Cu siguranta celor care au citit articolul acesta li s-a activat un senzor undeva si vor incerca sa schimbe ceva imediat.

  3. Salut Mihai,

    Acest articol e foarte oportun deoarece s-a inoculat ideea ca timpul exploatat la maxim, adica fiecare secunda trebuie programata, aduce maximul de productivitate. Acest mod de a gandi exclude esentialul : suntem oameni nu roboti, iar omul creeaza, produce etc… numai daca se si recreaza cu scopul mai sus amintit de tine.

    Succes in continuare !

    I’m watching you!

  4. Si eu aud des in jurul meu „n-am timp”, mai ales ca scuza pentru a nu face ceva sau ca explicatie daca ceva n-a iesit cum trebuia…
    Si ma gindesc ca mesajul implicit este „n-am timp ca eu am mult de lucru, sint foarte ocupat/a, am un job complex, toti trag de mine, … , spre deosebire de ceilalti, care au timp pentru ca nu sint la fel de importanti” …

    Am citit despre un exercitiu si apoi l-am utilizat la training: toti din grup se ridica si trebuie sa stea in picioare cu ochii inchisi timp de 1 min, iar cind cred ca a trecut sa se aseze (pe cit posibil fara zgomot) si sa deschida ochii, pentru a se uita la ceilalti. Bineinteles ca asa incep sa isi dea seama ce inseamna 1 minut …
    Si ce inseamna timpul in general …

  5. Foarte bun articol. De obicei, când începem o zi în care avem de muncă(nu neapărat la servici), primul nostru gând e „Azi trebuie să muncesc”. Şi gândul acesta ne face să ignorăm alte lucruri, precum relaxarea, ştiind că „azi trebuie să muncim”.

    Cred că o să încep să-mi fac un plan de relaxare, în funcţie de numărul de ore în care trebuie să muncesc. Mă relaxam şi înainte, însă o făceam spontan şi inconştient, probabil prea târziu. Mă gândesc însă cum ar fi un plan simplu şi uşor de pus în practică de relaxare şi reîncărcare a bateriilor. Mulţumesc pentru articol 🙂

  6. Rezonez foarte mult cu mesajul şi se leagă cu o descoperire pe care am făcut-o în vara anului trecut:

    „De curand am descoperit ca din cele trei resurse pe care le alocam in diverse activitati pe care le intreprindem – timp, energie, atentie – energia este mult mai importanta decat timpul. De ce? O ora nu este egala cu alta ora. Intr-o ora cand ai foarte multa energie poti sa faci echivalentul a cateva ore cu energie joasa.

    Din acelasi motiv consider ca majoritatea practicilor de time management sunt depasite si incomplete [nu iau in considerare aproape deloc factorul energie].

    Azi mi-am dat seama ca, pe cand timpul este limitat, 24 ore pe zi, energia nu intra in aceleasi cutii ca timpul. Energia, daca gasesti si intretii sursele potrivite, poate fi mult mai din belsug. Aceasta mica descoperire, combinata cu descoperirea de mai sus, ma face sa ma gandesc si sa fiu mult mai atent la factorul energie din viata mea.”

    Am câteva resurse pe tema asta pe care le puteţi cerceta:
    1. un cuvânt cheie: „personal energy management” pe google
    2. o carte cheie pentru conceptul de energie vs. timp: The Power of Full Engagement: Managing Energy, Not Time, Is the Key to High Performance and Personal Renewal (http://www.amazon.com/Power-Full-Engagement-Managing-Performance/dp/0743226755/ref=sr_1_1)
    3. un site-proiect/idee de afaceri pentru voi: Firmă de consultanţă care se ocupă de energia angajaţilor unei companii http://www.theenergyproject.com/
    4. in articolele stiintifice despre work-life balance apare un concept numit Personal Resources Management.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *