In ultimii ani am trecut de la antrenamentul individual al managerilor de top la antrenamentul lor in echipele din care fac parte sau pe care le conduc. De aceea, intrebarea din titlu mi se pare din ce in ce mai importanta! Tot de aceea, voi organiza urmatoarea Dimineata de Coaching exact pe aceasta tema. Dar inainte de a ne vedea acolo, hai sa exploram un pic contextul acestei alegeri…
In experienta mea de coaching in Romania, expresia “lucrul in echipa” devine din ce in ce mai des instrumentul perfect de a ucide din start chiar lucrul in echipa. Am vazut multi lideri care – mai mult sau mai putin constient – arunca aceasta expresie cu o mare larghete, fara a avea un parcurs bine definit. Si totusi o fac atat de des, incat ne-am putea gandi ca pana la urma lucrurile incep sa se miste si oamenii incep sa functioneze si in cadrul echipelor. Ei bine, asta nu se intampla!
De ce? Eu am un raspuns simplu: pentru ca accentul este pus foarte nepotrivit, tocmai pe „lucrul in echipa„. nepotrivit, pentru ca:
1. Lucrul in echipa nu exista, de fapt.
2. Lucrul in echipa este un mit.
Sa ma explic, dupa ce am facut afirmatii atat de provocatoare. Ceea ce desemnam prin expresia „lucru in echipa” se intampla in secvente extrem de scurte de timp. Uneori dureaza doar cateva sutimi de secunda. Momentul lucrului in echipa este atunci si numai atunci cand o sarcina operationala sau o discutie strategica este pasata cu succes intre mai multi indivizi. Exact ca in sport! Iar aceste momente nu au nici cea mai mica relevanta (in afara de cea de spectacol!) pana in momentul in care fiecare membru al echipei isi indeplineste responsabilitatile proprii, fiind astfel in pozitia de a permite fenomenului sistemic al „lucrului in echipa” sa apara. Mai mult decat atat, momentul de lucru in echipa devine stabil si observabil numai atunci cand fiecare participant isi performeaza in continuare rolul, asa cum este stabilit si de asteptat!
Ceea ce vreau sa spun, de fapt, este ca lucrul in echipa nu este bazat atat de mult pe oamenii care lucreaza impreuna ca si o echipa, cat pe indivizi separati care isi duc la bun sfarsit roluri bine definite, fara a se suprapune cu ceilalti indivizi. Numai atunci poate aparea acest atat de vocalizat fenomen.
Mai mult decat atat, ceea ce sugerez este ca tu, liderul unei echipe, ai nevoie sa te concentrezi foarte mult pe cate unul din membrii echipei tale, care va deveni performant prin simplul fapt al bunei indepliniri a responsabilitatilor sale. Atunci si numai atunci, lucrul in echipa se poate manifesta in secvente succesive. Atunci si numai atunci vei simti ce inseamna adevarata performanta si vei atinge succesul, cu echipa ta!
***
Luna trecuta am facilitat un workshop de „lucru in echipa si colaborare” pentru un client nou, o companie multinationala cu rezultate comerciale …nu-foarte-bune. Inainte sa le spun ce ti-am scris si tie aici, am intrebat grupul de manageri care este definitia lor a „lucrului in echipa„. Una dintre directoarele companiei a nimerit-o din prima:
„Pentru mine, lucrul asta in echipa este de fapt efortul fiecarui om din echipa! Si daca oamenii inteleg ca rezultatele fiecaruia depinde de rezultatele tuturor celorlalti, atunci vom avea succes!”
Inchei aici, invitandu-te la Dimineata de Coaching pe aceasta tema!
Un articol foarte util!
multumesc, Silviu!