Ce as face daca as conduce Romania

Am primit si eu o leapşă de la Cristi Voiculescu cu ajutorul lui Stefan Murgeanu, leapsa care poarta titlul acestui post. Scenariul lui Cristi este cam asa:

„Ca să nu fie confuzii o să presupun că pentru o perioadă scurtă de timp aș avea puterea absolută (pentru o lună, 3 luni sau oricât ar fi necesar pentru implementarea măsurilor). Aș putea să fac orice modificare vreau cu condiția ca după încheierea perioadei să predau puterea celor care o au și acum.[…]”

Buun. O prima precizare: 3 luni mi se par absolut insuficiente. Accept de la 5 la 10 ani. Altfel nu cred ca se va intampla absolut nimic, in Romania noastra supra-adaptata, ultra-flexibila si, implicit, fara nici un fel de ordine pre-definita. Orice masura „rapida” are nevoie de timp de implementare si de corectare cu raspunsul realitatii. Mai ales in momentele acestea, in care se pare ca deciziile guvernamentale sunt din ce in ce mai ..hmm.. neinspirate.

Deci, ce-as face? Pai uitati aici:

1. As creste moderat fiscalitatea (taxe si impozite) legata de activitatile economice. Poate ma veti injura. Dar suntem foarte in spate cu cifrele, la acest capitol, fata de Evropa. Bineinteles, aceasta majorare de taxe si impozite ar fi insotita de cateva masuri pentru incurajarea climatului de afaceri in Romania, in special a antreprenoriatului mic si mijlociu.

2. As incepe sa ii ascult cu mare, mare atentie pe specialistii care se afla deja in Romania. Ca de exemplu Foreign Investors Council, care se chinuie de ceva vreme sa se faca auzit la nivel guvernamental. Si sa folosesc informatiile pe care le primesc prin ei, informatii verificabile despre ce au facut si fac alte state in conditii economice si sociale similare cu cele prezente in Romania. Aici ma refer si la „ai nostri” si la „straini”. Am pus ghilimelele pentru ca sunt convins de ceva vreme ca traim intr-o piata globala, in care diferentele de nationalitate scad vertiginos.

3. As reconstrui de la baza sistemul medical, centrat pe acumularea de competente in cadrul corpului medical roman. Una dintre idei ar fi cu siguranta permiterea/incurajarea investitorilor straini sa construiasca clinici si spitale private, cu doua mici conditii: actionariatul sa fie 51% romanesc si tarifele pentru utilizarea serviciilor medicale private sa fie accesibile oamenilor de rand. Cu ajutorul catorva programe sustinute de guvern, ca d’aia cresc taxele!

4. Mi-as face un crez personal din a termina in 2-3 ani macar 50% din reconstructia infrastructurii din tara. Adica autostrazi, DN-uri, strazi, canale navigabile, de irigatii, poduri, cai de acces, coridoare de transport, etc. Iar ma veti injura, dar nu m-as orienta catre „micul transport”, ci catre cel industrial si de bunuri de larg consum. Multe, multe locuri de munca, atat in constructii, cat si in teritoriu (pentru simplul motiv ca toate marfurile ajung mai lesne la consumator).

5. As infiinta cate un incubator de afaceri in fiecare universitate tehnica, economica sau administrativa din Romania. Ideea nu e noua si nu-mi apartine. As face ca in America: parteneriat intre studenti (ca si creatori de idei), profesori (ca si mentori) si stat (ca si sponsor). La Cluj, Constanta, Iasi, Timisoara, Arad, Sibiu, Suceava, etc. Centre puternice, finantate de stat, in care se creaza idei practice si modele noi de afaceri.

6. As modifica puternic filosofia care sta in spatele sistemului legislativ romanesc, mai ales in partea socio-economica. Ati observat ca avem un sistem legislativ care este punitiv, nu protectiv? De ce trebuie sa-mi fie frica mie, ca roman, de propria lege? Nu ma bazez pe ea in orice as face? Un lucru e clar: m-as misca inainte de a avea nevoie de excavatoare pentru a-i misca pe toti „marii ganditori” ai dreptului romanesc. Ah, da, si as reinstitui existenta Codului Comercial, ca si document separat de Codurile de Procedura.

7.Ultima, personala: as testa la fiecare 6 luni orice lider politic si economic din aparatul de stat. Psihologic. O baterie de teste puternica, gen MBTI sau 16PF, ca la pilotii de avioane sau alte meserii cu grad mare de risc (mi-am amintit din facultate). Sa fiu eu sigur ca n-au luat-o razna si se cred deasupra legii, societatii, nevoilor unui om obisnuit. Am vazut-o de multe ori, deja: puterea corupe.

Apoi mi-as lua un bilet de avion si as pleca la Bruxelles. Ca sa fac si acolo cateva schimbari. Nu, nu cred ca m-as intoarce prea curand…

Si pentru ca mi-a placut leapsa, o dau mai departe. Catre Chinezu, Subiectiv si Trilema.

13 thoughts to “Ce as face daca as conduce Romania”

 1. nimic nu am vazut de sa fi scris de ce ai face pentru tine/famile … cat la suta ar fi interes personmal … cat ar intra in bugetu’ propriu (scuze pentru tutuire)

 2. problema cu fiscalitatea nu este ca e prea mare sau prea mica, ci ca este incredibil de inutil de contraproductiv de stufoasa si incoerenta (cu zeci si sute de taxulete care merg toate la stat, de fapt)…

 3. @Dan: nu cred in lucruri facute in interes personal, din acea distinctie/pozitie. de aceea am scris ca „puterea corupe”… o varianta simpla e sa nu iei nimic, dar NIMIC pentru tine.

  @Stefan: probabil ai dreptate, insa cuantumul e relativ mic in comparatie cu alte tari la fel de ..puternice.

 4. ar trebui sa reconstruiesti de la baza si sistemul de invatamant…

 5. Pingback: Tweets that mention Ce as face daca as conduce Romania « Coaching Perspectives -- Topsy.com
 6. Pingback: Dac-as fii presedinte  
 7. Pingback: Ce as face daca as conduce Romania | Donez
 8. La partea cu fiscalitatea sunt de acord cu @StefanMurgeanu. Mai degraba ar fi necesar un sistem de supraveghere stricta a sumelor alocate din bugetul de stat (achizitii publice, licitatii, etc.). Si ar trebui luata in considerare o RELAXARE fiscala, care poate aduce beneficii pe termen lung si nu o marire a fiscalitatii care aduce beneficii pe un termen foarte scurt si poate duce la o evaziune fiscala generalizata. Si ar mai fi ceva – taxele pe munca, ajunse la un nivel exagerat. Diminuarea lor ar scoate multi oameni din economia neagra sau gri si ar fi un balon de oxigen pentru angajatori.

  PS: pai cum sa-i dai leapsa lu’ @Chinezu, ca asta ne-ar pune sa construim Marele Zid Romanesc :))))))

 9. Interesant dar mai putin fezabil proiectul cu infrastructura.:D. Cred ca necesita cel putin 10-15 ani. Gandeste-te numai ca dupa 89 prea mare lucru nu s-a facut.

 10. Foarte interesant punct de vedere.Poate ar trebui sa incepi cu vizita la Bruxelles si sa aplici pct 7.Stii vorba aia:pestele de la cap se-mpute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *