Cea mai puternica arma

Perioada linistita a sarbatorilor de Paste este un prilej perfect pentru o intoarcere catre interior si autoreflexivitate. Un timp al meditatiei, al redescoperirii compasiunii si blandetii. Am profitat de momentul asta pentru a reflecta la ce inseamna a fi un lider bland, binevoitor si prietenos intr-un mod autentic.

Dupa o reflectie indelungata si ordonata de valorile profunde ale umanitatii, ceea ce mi s-a revelat este ca leadershipul inseamna bunatate, iar bunatatea inseamna leadership.

loving-kindness

In multe culturi bunatatea liderilor a fost asociata timp indelungat cu slabiciunea. In timpurile actuale insa, in care orientarea catre nevoile oamenilor si empatia dau rezultate tot mai bune, in care feedbackul deschis reprezinta cheia comunicarii de calitate si in care se pune mai mult ca niciodata pret pe motivare intrinseca, a fi un lider bland a devenit o calitate indispensabila pentru aceia dintre voi care aspira la performanta.

„Bunatatea neconditionata este cel mai puternic, necostisitor si subestimat factor al schimbarii umane” spunea Bob Kerrey. Cum facem pe cineva sa se simta, cum il inspiram si indrumam catre actiune si cum il ajutam sa obtina incredere in fortele proprii sunt doar cateva elemente esentiale ale leadershipului, dependente direct de bunatate si compasiune. O evolutie spectaculoasa interioara a oamenilor cu care lucram poate fi accesata doar prin incurajari din partea noastra, prin atitudine pozitiva si atentie la nevoile lor.

Aratand blandete oamenilor nostri, le crestem exponential starea de bine si, foarte important, nivelul motivatiei. Daca unul dintre cele mai puternice resorturi ale omului, motivatia, este declansat de sentimentele pozitive fundamentale si veritabile pe care le insuflam, evolutia este inevitabila si multidirectionata: oamenii resimt mai multa satisfactie in munca si devin mai productivi, ceea ce le creste din nou satisfactia dar si increderea in fortele proprii, rabdarea in relatiile cu clientii si colegii, si starea de bine in general.

O doza mare de blandete este esentiala pentru a ne face oamenii sa se simta inclusi. A aloca timp si rabdare pentru ca ei sa invete si sa exceleze este modul cel mai bun prin care acestia vor dezvolta rapid sentimente de apartenenta si incredere in noi.

Intr-o societate in care cantitatea conexiunilor dintre oameni se afla in continua expansiune, este necesara si o crestere a calitatii acestora. Tehnica feedbackului da roade semnificative doar in conditiile in care il oferim cu intentii bune, cu blandete si intelegere si il facem pe om sa intelegea ca ne pasa cu adevarat de evolutia sa.

Esential este sa realizam ca oferind afectiune, putem invata orice pe oricine. ”Blandetea este limba pe care surzii o pot auzi si orbii o pot vedea” spunea Mark Twain. Intr-adevar, a oferi blandete inseamna a oferi parte din propria fiinta, un act complex ce transcende relatiile comune, insa doar acest tip de relatie intre noi si oamenii nostri este in stare sa creeze lucruri exceptionale.

***

Preconceptiile cu privire la dezgolirea unei asa zise slabiciuni prin oferirea blandetii au creat o oarecare reticenta din partea noastra in exersarea acestei practici. Tocmai din acest motiv, cred ca blandetea trebuie reinvatata, reexersata si reaplicata in leadership. Am creat in acest sens cateva intrebari care sa va ghideze in calatoria de recuperare a propriei bunatati in relatiile cu colegii:

Catre oamenii nostri:

  • Spus cu real interes: Cum te simti azi?
  • Intreband cu afectiune: Te pot ajuta cu ceva?
  • Cautand cu inima: Unde ai nevoie de suport?
  • Vizionand cu ochii interiori: Cum pot vedea din perspectiva ta?

Catre sinele nostru:

  • Unde imi pot oferi generozitatea?
  • Cum pot vedea situatia asta dintr-o perspectiva pozitiva?
  • Ce anume ma opreste din a oferi bunatate?
  • Ce am facut astazi cu blandete?

Experienta mea de mai mult de 15 ani de coach in Romania, mi-a aratat ca bunatatea tine de alegere, ca efectele acestei alegeri sunt, asa cum tocmai am accentuat, foarte mari si ca, ceea ce e cel mai interesant, bunatatea este molipsitoare.

Va doresc tuturor sa aveti parte de liniste in acesta perioada, sa va gasiti timp pentru reflectie si mai ales, pentru a molipsi oamenii de bunatate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *