Coaching in haosul cotidian

Legea lui Murphy spune ca tot ce poate sa iasa prost va iesi, cu siguranta, prost. Recent, aceasta lege mi-a aparut in fata, in intalnirea cu un client cu care lucrez de mai mult timp. Ne-am intalnit intr-o seara (dupa programul lui de munca), iar dupa o destul de lunga tacere, el mi-a spus asa (redau aproximativ):

„Mihai, am trecut printr-o saptamana aglomerata si plina de …surprize. Bineinteles, neplacute! Acum, la ceva vreme dupa, mi-am dat seama ca intarzierea la o intalnire, telefonul stricat sau depasirea unui deadline sunt lucruri minuscule in comparatie cu problemele si greutatile altor oameni din aceasta frumoasa lume (vezi Japonia, pentru un exemplu cutremurator, n.a.). Cu toate gandurile acestea pozitive, trebuie sa marturisesc ca acea saptamana a fost una care m-a lasat cu foarte putina energie…

Gandindu-ma la ce i s-a intamplat clientului meu de coaching, am ajuns la o concluzie practica: in perioade de acest gen, avem nevoie de 3 abilitati fundamentale, abilitati pe care coaching-ul le dezvolta inca din primii pasi. Abilitati pe care, dupa parerea mea, toti ar cam fi cazul sa le avem.
  • Abilitatea no. 1: Sa accepti ca este un moment mai greu
Cand lucrurile o iau razna – si daca nu ti s-a intamplat de ceva vreme, ti se va intampla in curand! – e nevoie sa accepti ca „razna” e o stare naturala, la fel ca si ordinea. Nu trebuie sa iti placa, dar e nevoie sa accepti acest lucru, sa-l observi si sa te misti in continuare. In viata mea si in activitatea clientilor de coaching cu care lucrez au fost si sunt o multime de perioade de acest gen. Perioade in care au pierdut controlul situatiei. Bineinteles, apar frustrari, nervi si tensiuni, chiar in locurile in care nu vrei sa se intample asa ceva.
Insa vietile noastre se pot imbunatati foarte, foarte mult atunci cand raspunsul la aceste perioade este unul mai constructiv. Acceptarea pozitiei personale in fata greutatilor si haosului inseamna ca avem nevoie sa ne dam rapid seama ca ceva fundamental s-a schimbat. Si sa incepem sa ne miscam altfel.
  • Abilitatea no. 2: Sa devii flexibil in cautarea solutiilor
Cand lucrurile ne scapa de sub control – si asta se intampla mult mai des decat vrem sa recunoastem! – este nevoie sa devenim flexibili. Odata ce am acceptat ca lucrurile au luat o intorsatura neplacuta (vezi abilitatea no. 1!) trebuie sa ne punem mintea si celelalte parti ale noastre (sic!) in miscare inspre a construi o solutie. Flexibilitatea inseamna sa devii creativ si sa dezvolti o solutie care rezolva problemele cu care te confrunti. Iar solutia vine tocmai din acceptarea situatiei. Clientul meu m-a sunat tocmai pentru a-si mari flexibilitatea si a recastiga controlul asupra situatiei.
Flexibilitatea in momente de haos mai inseamna si că avem nevoie sa continuam sa facem si alte lucruri, care nu sunt afectate deloc de situatia cu care ne confruntam. Viata este „un fenomen complex, care prezinta multe aspecte” (hehe!). Nu are nici un rost sa rezumi toata frumusetea si deschiderea vietii tale la o problema care ti-a iesit in cale.
  • Abilitatea no. 3: Sa te intrebi „ce pot invata eu din asta?”
Cand apare o problema pe care nu am prevazut-o deloc – oare de cate ori ti se intampla asta? – cea mai buna modalitate de a trece peste ea pe termen lung este sa ne adresam intrebarea de mai sus. Avem sansa sa aflam lucruri care ne-au scapat complet din atentie, detalii care, dupa ce ne dam seama de existenta lor, devin foarte importante in deciziile viitoare. Clientul meu si-a dat seama ca pierdea timp, energie si implicit bani in 2-3 activitati care nu mai aveau nici o relevanta pentru el, nu ii mai aduceau nici un beneficiu. Crescand presiunea si „aglomeratia”, aceste activitati au devenit adevarate „pietre de moara”, pe care le-a inlaturat in cateva zile. Si a invatat sa isi revizuiasca angajamentele constant, programatic.
Daca incerci sa iti dai seama ce poti invata din fiecare situatie dificila, haotica sau aparent lipsita de orice logica, iti poti transforma mai toate experientele negative in experiente de coaching cu tine insuti. Garantat, vei creste foarte mult daca faci asa!
***
Daca ai aceste 3 abilitati – acceptarea situatiei, flexibilitatea in a gasi o solutie si deschiderea catre ce te poate invata despre tine o situatie dificila – iti vei transforma complet modul in care intampini greutatile, mai mari sau mai mici, ale vietii tale. Din perspectiva coach-ului, abilitatile de mai sus sunt „obligatorii” pentru toata lumea. Mai mult decat atat, ele pot fi subiecte excelente de coaching, indiferent de locul unde se desfasoara acesta: la birou, acasa, cu partenerii, prietenii sau singur.

Tu cum stai la capitolul asta?

One thought to “Coaching in haosul cotidian”

  1. Buna Mihai,

    La capitolul acesta, incerc sa combin toate cele trei abilitati pe care le-ai descris foarte frumos in articolul tau.

    Toate bune,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *