Practic coaching în România de 16 ani şi de fiecare dată când discut cu cei din cadrul departamentelor de Resurse Umane observ că au constant aceeaşi problemă: retenţia. Cum să menţină angajaţii fericiţi şi, în același timp, interesaţi de companie?
Motivele pentru care angajaţii decid să părăsească locul de muncă diferă de la caz la caz. Ce trebuie însă să facă angajatorul este să-i asculte. Să afle care sunt nevoile lor şi să îi facă să se simtă apreciaţi.
Pentru a aplică însă strategii de retenţie trebuie să înţelegem acest fenomen şi ce îl determină.
Una dintre greşelile des întâlnite este convingerea că angajaţii pleacă din motive salariale. Potrivit consultantului de planificare strategică, Leigh Branham, 88% își părăsesc slujbele din alte motive decât cele financiare, dar cu toate acestea, 70% dintre manageri cred că angajații pleacă din acest motiv.
Branham a identificat șapte motive principale:
- Angajaţii simt că locul de muncă ales nu este ceea ce căutau.
- Există o diferenţă între valorile personale şi ale firmei.
- Există prea puţin coaching şi feedback.
- Angajații se simt devalorizați.
- Există puţine oportunităţi de creştere şi avansare.
- Angajații se simt stresați din cauza nivelului ridicat de muncă și au un dezechilibru între viaţa profesională şi cea personală.
- Nu au încredere în liderii care îi conduc.
Aceşti factori afectează negativ cifra de afaceri. Potrivit Right Management, costurile de înlocuire a unui angajat sunt aproape de trei ori mai mari decât salariul acestuia pe o lună.
Pentru a înţelege impactul negativ al acestui aspect, Life Work Solutions, furnizor de servicii de conservare a personalului și de consultanță, ne oferă următoarele cifre:
- Peste 50% dintre persoanele recrutate vor pleca în decurs de 2 ani.
- Unul din patru angajați noi va pleca în decurs de 6 luni.
- 70% dintre organizații au raportat că cifra de afaceri a personalului are un impact financiar negativ din cauza costurilor de recrutare şi de instruire a unui angajat nou.
- 70% din organizații au raportat că au dificultăți în înlocuirea personalului.
- 50% din organizații se confruntă cu probleme de reținere a angajaților.
Plecând de la aceste situații eu propun HR-ilor cea mai uşoară strategie de retenţie: coaching-ul. Am ajutat multe departamente de Resurse Umane prin diferite programe să ajusteze problemele de retenție.
Cum realizez acest lucru?
În primul rând ofer de la început un program de coaching integrat cu un sistem de feedback orientat spre obiective. Acest lucru oferă un mecanism structurat care ajută la dezvoltarea relaţiilor puternice în cadrul unei organizaţii. Construiesc astfel, o relaţie între angajat şi companie. Oamenii se simt susţinuţi în evoluţia profesională şi ştiu că firma le înţelege nevoile şi îi ajută să evolueze.
Creez un spaţiu sigur al comunicării. Un spaţiu în care angajatul se simte liber de constrângerile locului de muncă şi începe să discute sincer despre nemulţumirile şi nevoile pe care le are. Începe să îşi dea seama ce îşi doreşte el de la companie şi cum poate să îşi atingă obiectivele profesionale.
Prin acest tip de programe sau prin Workshop-urile pe care le facilitez, reuşesc să îi provoc pe angajaţi. Să îi stârnesc în dorinţa lor de a creşte. Oamenii se vor dedica companiei şi vor înţelege că organizaţia îşi doreşte ca ei să evolueze profesional şi mai mult decât atât le oferă suportul necesar.
O altă problemă pe care reuşesc să o gestionez în programul de coaching este echilibrul. Un echilibru între viaţa profesională şi cea personală. Acesta se realizează prin managementul timpului şi al stresului. În urma programului de coaching angajatul o să găsească propria lui formă de gestiune care să fie eficientă pentru activitatea lui.
Prin coaching o să reuşeşti să îţi ţii angajatul aproape. Acesta evoluează şi la fel o va face şi compania. Un om stresat nu va fi niciodată productiv şi asta va afecta întotdeauna cifra de afaceri şi imaginea unei firme. Oferă-i ce-i mai bun şi vei primi acelaşi lucru.
Intradevar, intr-un fel sau altul totul se plateste cu aceeasi moneda. Si in momentul in care angajatul nu mai doreste sa-si iroseasca ‘economiile’, [pleaca . E simplu .
Nu am Inteles, cele 7 motive principale ale lui Branham sunt dupa cel legat de salarizare sau inainte? Si ne referim la mediul economic romanesc sau de pe alte meleaguri?
Bună Andi,
În marea majoritatea a cazurilor managerii consideră că angajaţii iau decizia să părăsească locul de muncă datorită condiţiilor salariale. În realitate lucrurile nu stau aşa. Branham a identificat care sunt cele 7 motive principale (cel salarial nu se afla printre ele pentru că nu este în acest top).
Cât despre mediul economic… in cazul retenţiei nu cred că există diferenţe dintre cel românesc sau cel de pe alte meleaguri. Angajaţii au aceleaşi nemulţumiri indiferent de ţara în care se află. Dacă angajatul simte că este apreciat la locul de muncă, dacă simte ca firma investeşte şi susţine viitorul său, acesta o să fie mulţumit de condiţiile salariale pentru că ştie că o să ajungă să câştige şi mai bine. Compania îl susţine şi investeşte în evoluţia lui profesională aşa că el investeşte în evoluţia companiei.
Acest lucru l-am observat mai ales în şedinţele mele de coaching.