Lipsa integritatii imi intuneca orizonturile. Prezenta ei, ma lumineaza. Cum sa ai integritate? Si de ce este atat de importanta? Despre asta vreau sa iti spun cateva lucruri, astazi. Lumea in care traim evita, de obicei, sa vorbeasca despre ea. Mai degraba, daca tot generalizez, modelul de gandire prevalent este „scopul scuza mijloacele” la cea mai mare parte din business-urile cu care am intrat in contact in anii de coaching in Romania.
Warren Buffet a spus-o, acum multi ani, foarte bine. Ii las vorba netradusa, in engleza, pentru savoare:
“In looking for people to hire, look for three qualities: integrity, intelligence, and energy. And if they don’t have the first one, the other two will kill you.”
Pana la urma, de ce sa fie atat de important subiectul asta? De ce sa cultivam si sa mentinem integritatea, sa o traim complet, cand stim – cel putin tu si cu mine – ca pentru asta e nevoie de timp si energie pe care sa o investim in investigatii interioare profunde? Raspunsul meu e simplu: atunci cand ne ascultam inima si facem lucrurile asa cum ne dicteaza o constiinta integra, viata devine simpla. O repet oricui ajunge in preajma mea: viata mea este simpla. Ea a devenit, impreuna cu actiunile cele mai concrete, deschisa pentru toti cei care vor sa o observe. Nu mai am nici un chef sa imi fac griji despre ce trebuie sa ascund, ce imi este rusine sa arat, ce e dincolo de integritatea mea. Pentru ca nu mai e nimic dincolo de ea.
…Si nu este nimic altceva in viata oamenilor care sa nasca mai repede increderea intre ei. Cand esti perceput ca un om integru, obtii incredere de la toti ceilalti oameni integri: sefi, colegi, subordonati, de la echipa ta, de la vecini si contacte sociale aleatoare. Mai mult decat atat, daca iti pastrezi integritatea intacta in momente de cotitura, devii aproape automat un model de urmat pentru ceilalti.
Fortez usor nota si iti spun ca liderii care au demonstrat integritate pe o perioada lunga de timp sunt pusi sa conduca mii si zeci de mii de oameni. De ce? Pai simplu: integritatea este cheia leadershipului etic. Companiile isi doresc oameni integri, in care pot avea incredere. Daca demonstrezi ca esti de incredere, toate usile iti sunt deschise. Ma rog, toate usile in care ai vrea sa intri, daca esti normal la …capatul de sus al corpului.
***
Cum iti poti dezvolta si mentine integritatea?
Intai, defineste-ti cateva principii de viata. Adauga valoare vietii tale din fiecare zi, prin a crede in cateva principii care depasesc experienta cotidiana. Principiile astea sunt lucrurile la care nu vei renunta niciodata, indiferent de consecinte. Sunt ceea ce te inalta, ca om, catre spirit.
Apoi, analizeaza orice decizie si alegere faci, din perspectiva lor. De obicei, o luam pe scurtaturile imoralitatii si luam deciziile gresite atunci cand credem ca nu intereseaza pe nimeni ceea ce vom face. Fiecare, cu treaba lui. Insa integritatea te pune in pozitia de observator al propriei vieti. Si a avea integritate inseamna, nici mai mult nici mai putin, sa faci alegerile corecte. Mai ales cand nu te analizeaza nimeni. Asta inseamna sa ai constiinta.
Ar mai fi ceva: incurajeaza integritatea celor din jurul tau. Oamenii integri au, deseori, cam aceleasi trasaturi: sunt umili, au o perceptie despre sine foarte clara, au incredere totala in fortele proprii si sunt cu stima de sine foarte sus. Trasaturile acestea sunt foarte importante, pentru ca din cand in cand cei integri sunt supusi unor presiuni foarte mari, presiuni venite din partea celor care nu au integritate. Iar presiunile au un singur subiect: sa ia decizii gresite. Nimic mai mult. Sau mai putin.
Ultima sugestie: invata rapid sa fii asertiv, pentru a-ti putea apara integritatea in mod adult, fara sa castigi sau sa pierzi, fara agresivitate manifesta. Invata sa iti asumi responsabilitatea actiunilor tale si a consecintelor acestora. Daca gresesti, recunoaste imediat si fa tot ce este de facut pentru a in-drepta situatia. Si …tine-ti cuvantul, nu face promisiuni desarte.
Succes!