Cea de-a doua editie a Diminetilor de Coaching desfasurata la Cluj ne-a ajutat sa definim practic ce inseamna leadershipul!
Dimineata a debutat cu cateva lamuriri despre ce inseamna, de fapt, Coaching-ul: relatie ce isi propune scoaterea din zona de confort unde clientul e responsabil de continut, iar coach-ul de procesul in sine. Cu alte cuvinte, este o relatie intre doi sau mai multi indivizi unde unul dintre ei isi schimba dialogul interior ori modul cum vede lumea. Astfel, paradigma rezolvarii de probleme e foarte slaba si reactiva, iar Coaching-ul este un proces mai degraba proactiv.
Leadership-ul in practica invita de fapt capacitatea unui individ de a conduce un grup de oameni catre rezultatele pe care si le-au propus impreuna. Spre de deosebire de leasdership-ul de tip american, cel de tip european se axeaza pe modelul co-operativ ce conduce la dezvoltarea autonomiei. Trecerea de la relatia de dependenta la cea de autonomie determina de fapt profitul pe termen lung, atat pentru individ, cat si pentru organizatie.
La final intalnirii, am ajuns la concluzia ca managementul il poti invata din carti, pe cand leadership-ul doar din practica, iar pozitia centrala a unui om nu il face leader, cei mai buni fiind aceia care primesc cel mai mult feedback. Cele 3 moduri de a conduce sunt: 1. Direct; 2. Seterea unui alt context din lipsa de timp sau bani (ce ma invata clientii pe gratis si tot nu accept?); 3. Reflectia (abilitata de a te gandi la ce a fost in trecut si ce va fi in viitor).
Ce am invatat:
- Coaching-ul reprezinta cel mai bun mod de dezvoltare a leardership-ului co-operativ.
- Schimbarile nu se fac de dragul schimbarilor.
- Orice incompetenta profesionala are ca rezultat o explozie emotional-reactiva.
- Totul se intampla pentru un motiv suficient de bun!
- Stresul reprezinta absenta limitelor si directiei.
- Oamenii sunt singura resursa care nu e nici limitata, nici liniara.
- ‘’Atat poate!’’ – nu s-a creat contextul potrivit pentru ca acel individ sa poata mai mult.
- Diversitatea si unicitatea – 2 nevoi ce intra in conflict
Ce ne-au invatat/transmis participantii:
- ‘’Recomand coachingul cu Mihai Stanescu oricui doreste sa faca performanta.’’
- ‘’Participarea la un astfel de eveniment poate fi chiar mai productiv decat o sedinta individaula de Coaching. Este un eveniment cu un public restrains si segmentat bine, de calitate si totul se transforma intr-o discutie in care ne ajutam unii pe altii si in plus il avem pe Mihai, care ne directioneaza acolo unde trebuie sa ajungem. Felicitari pentru format!’’
- ‘’Mi-a facut placere sa particip la acest eveniment, plec mai bogata in ceea ce priveste cunostintele mele dar si cu obiectivele mult mai conturate.’’
- ‘’A meritat sa ma trezesc sambata dimineata :)!’
- ‘’Un eveniment util pentru un manager care doreste dezvoltare personala precum si a organizatiei sale.’’
***
Prin aceste intalniri, ne dorim sa cream o comunitate de oameni care invata sa gandeasca deschis si aplicat, gestionandu-si cat mai corect si concret atat viata personala cat si pe cea profesionala. Fiindca impreuna lucrurile devin mai simple.
Ne vedem la ultima editie a Diminetilor de Coaching din acest an programata pe 24 noiembrie 2012 avand ca subiect puterea personala: tu esti singura ta limita! Mai multe detalii puteti afla scriind la [email protected]