Eveniment: Dimineata despre ‘fa mai mult cu mai putin’

Si-a fost o noua editie a Diminetilor de Coaching, eveniment care ne-a ajutat sa definim cum putem face mai mult cu mai putin!

Asa cum ne-am obisnuit, Dimineata a debutat cu o scurta introducere in modul de functionare al Coaching-ului: intrebarile puternice. Deoarece Coaching-ul e ste despre cuvinte!  Modul in care functioneaza aparatul lingvistic determina astfel modul cum privim lumea sau, altfel spus, cuvintele genereaza realitate. O buna utilizare a cuvintelor te scapa de tot efortul!

Daca fiecare bucata de piatra ascunde o statuie, dupa cum insusi Michelangelo afirma, in aceasta editie am incercat sa indepartam rezidurile din pietrele pe care le caram cu noi. Directia se schimba de la „ce mai trebuie sa fac” catre „ce e redundant, ce as putea elimina”, iar retetele si instrumentele nu schimba in esenta fundamentul.  Vrei sa obtii mai mult? Masoara mai bine!  Lipsa de performanta inseamna lipsa de masurabilitate, iar ceea ce nu are limita nu creste si ceea ce nu poate fi masurat nu exista.

‘’Life is what happens to you while you are busy making other plans.’’ (John Lennon)

Impreuna, cu ajutorul obiectivelor definite de fiecare participant in parte, am aplicat cele 3 metode de a face mai mult cu mai putin: limitare, alegerea esentialului si simplificare. Punerea unor limite determina ceea ce este esential, rezultand simplificarea.  Care sunt detaliile esentiale din ce se intampla acum? Nimic nou nu va aparea daca nu ii facem loc. Incearca sa te adaptezi suficient de repede si de mult ca sa reusesti.

Cum sa faci lucrurile mai bine? Defineste clar ceea ce vrei! Fiindca pentru o minte neclara, motivatia scade. Complicat nu inseamna complex. O situatie complicata este o situatie neclara, nedefinita sau care poate fi complexa, iar o situatia complexa contine lucruri simple, angrenate intr-o multime variata de interactiuni.

Ce am invatat:

  • Daca imi schimb exteriorul, imi voi schimba si interiorul. (salt in cunoastere)
  • Fiinta umana e obisnuita sa modifice realitatea exterioara.
  • Dezvoltare de dragul dezvoltarii nu exista.
  • In ciclurile vietii, toti ne schimbam.
  • 90% din invatarea adulta e copiere. (copiem unul de la celalalt)
  • Cu cat impulsul e mai mare cu atat si rezistenta e mai mare.
  • Incepe cu sfarsitul. Vei scapa de toate lucruri familiare si vei deveni creativ.

Ce ne-au invatat/transmis participantii:

  • ‘’Mi-am raspuns multor intrebari, le-am verificat si rectificat, am cules multe idei noi, mi-am revitalizat interesele pentru dezvoltare.’’
  • ‘’Am primit solutii si idei la nevoile mele.’’
  • ‘’N-am venit cu asteptari specifice, n-am fost dezamagit, dar nici super impresionat. Mi-am petrecut timpul intr-un mod placut ascultand alti oameni.’’
  • ‘’Un eveniment cu o suita de revelatii.’’
  • ‘’Este unul dintre cele mai interesante lucruri descoperite de mine in ultima perioada si imi produce o mare incantare interioara.’’
  •  ‘’O dimineata de coaching in care am obtinut multa valoare cu putin efort, i-am acordat 4 ore pretioase unui obiectiv important al meu si am plecat atat cu o intelegere mai profunda car si cu actiuni concrete. Mihai a fost genial in a ne tine conectati cu subiectul si colegii de sala au fost foarte potriviti.’’

***

Prin aceste intalniri, ne dorim sa cream o comunitate de oameni care invata sa gandeasca deschis si aplicat, gestionandu-si cat mai corect si concret atat viata personala cat si pe cea profesionala. Fiindca impreuna lucrurile devin mai simple.

Ne vedem la urmatoarea editie a Diminetilor de Coaching programata pe 24 noiembrie 2012 avand ca subiect de discutie puterea personala. Mai multe detalii puteti afla scriind la [email protected]

4 thoughts to “Eveniment: Dimineata despre ‘fa mai mult cu mai putin’”

  1. Buna ziua Mihai,

    Am fost putin derutata de 2 din afirmatiile tale, si as vrea sa mi le explici si mie intr-un mod complex (nu complicat 😉 )

    1. chiar crezi faptul ca atunci cand faci schimbari in ceea ce priveste exteriorul, implicit ele se vor rasfrange neaparat si in ceea ce priveste interiorul? E adevarat ca poate genera o schimbare, dar nu cred ca este obligatoriu; atat schimbarea exteriorului, cat si cea a interiorului consider ca nu sunt legate intre ele, sau mai degraba i-as vedea „functionarea” exact invers :). Schimbi interiorul si apoi schimbarea interiorului se rasfrange asupra exteriorului. Este un principiu de baza in aikido :). Stiu ca stii 🙂

    2. „90% din invatarea adulta e copiere” ? Personal nu vreau sa se intample asta, sau mai degraba, parerea mea ar fi aceea ca cel mult te inspiri, si ceea ce vezi si iti place la alta persoana corelezi cu propria ta personalitate. Originalitatea unde ar mai fi ?!! Daca doar copiezi, fara sa te cunosti pe sine in prealabil, si fara sa stii daca ti se potriveste sau nu, ceea ce functioneaza la altul , ar putea functiona dezastruos asupra ta.

    Sper ca nu te-am derutat si pe tine, si sper sa nu-mi zici ca am complicat lucrurile, nu? :))

  2. Buna, Elisabeta.
    Multumesc pentru comentariu si intrebarile tale. Sa o luam …pe puncte! 🙂

    1. Nu „chiar cred”, este un fapt antropologic: prin observarea schimbarilor din exterior ne adaptam constant. Din punctul meu de vedere, delimitarea interior/exterior incepe sa nu mai aiba nici o noima…:) Si nu, nu stiu despre ce principiu de baza din aikido spui. Daca imi poti reaminti, ti-as ramane recunoascator…:)
    2. Copierea comportamentala nu se face automat, ca la „xerox”, ci respectand originalitatea fiecaruia. Bineinteles, rezultatele acestui proces fundamental de translatie comportamentala pot fi „bune” sau „rele”. Asta depinde de situatie, adaptabilitate etc.

  3. Buna ziua Mihai,

    Revin :). Parerea mea : depinde cum ne raportam la mediul exterior; doar preluand, sau incercand sa aducem noi imbunatatiri continue in concordanta cu mediul respectiv? Cu alte cuvinte, depinde la ce anume ne adaptam. 😀 In ceea ce priveste acea delimitare interior / exterior, in opinia mea, are o foarte mare importanta, daca valorile tale (indiferent de natura lor) nu coincid cu exteriorul. Daca ne-am raporta toti la exterior, nu ar mai exista schimbare si nici evolutie. Intai incepi cu tine si apoi cu restul (exteriorul). Cu alte cuvinte demonstreaza prin propriul comportament ceea ce vrei de la exterior (as zice ca este definitia civilizatiei 🙂 asta bineinteles daca ne-o dorim )

  4. Buna Mihai,

    Fain postul. Am rezonat mult cu doua idei care mi s-au parut foarte relevante pentru viata de zi cu zi, atat pentru aspectul personal cat si cel profesional:

    1. Lipsa de performanta inseamna lipsa de masurabilitate, iar ceea ce nu are limita nu creste si ceea ce nu poate fi masurat nu exista. Sau dupa cum spune Drucker ‘”What gets measured, gets managed”.
    2. Defineste clar ceea ce vrei! Fiindca pentru o minte neclara, motivatia scade. Foarte frumos spus.
    Sustine foarte bine acest conceptul al „de ce”-ul personal (ce vrei, de unde, de ce, pana cand, etc.) Simon Sinek in fimuletul de pe TED: http://www.ted.com/talks/simon_sinek_how_great_leaders_inspire_action.html

    Succes si inspiratie in tot ce faci,
    Alina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *