Lectii de leadership: II. Herbert von Karajan

Da, dirijorul (pentru cei mai tineri dintre noi, care nu au avut ocazia sa il prinda). In toti anii astia de coaching in Romania, mi-am dat seama ca un lider foarte, foarte bun seamana perfect cu un dirijor de geniu, cum a fost Herbert von Karajan. Pentru ca amandoi stau fata in fata cu cea mai mare provocare: sa creeze armonie fara a scoate un cuvant pe gura!

Dar hai sa vedem impreuna asemanarile, sa imi argumentez cumva aceasta lectie:

  • Karajan incepea intotdeauna intr-o claritate desavarsita: ce cantam, cum cantam si cum aude publicul. 
  • Practica continua e cheia succesului, ca si in business. Cele mai bune concerte sunt repetate de foarte multe ori, indiferent de cat de mare este – sau se crede – dirijorul!
  • Karajan scotea cei mai bun din oameni. Si nu oricand, ci la un moment perfect ales. Cum? Pai simplu: se asigura ca atat muzicienii, cat si spectatorii se simt recunoscuti si acceptati asa cum sunt.
  • Marele dirijor conducea cu inima si era complet imersat in pasiunea pentru munca sa. 
  • Tot el era foarte constient de fiecare gest pe care il face. Si de impactul acestuia.
  • Marele dirijor va sti intotdeauna sa imparta celebritatea si centrul scenei. Cand concertul ia sfarsit in aplauze frenetice, dirijorul face o plecaciune catre spectatori. Iar marele dirijor se intoarce instantaneu si isi invita orchestra sa primeasca toate onorurile cuvenite. Pentru ca fara orchestra, dirijorul este 0.
  • Karajan nu era vreun erou extraterestru, supra-uman. Nu facea totul. Uneori, nu faceanimic special. De fapt, marele dirijor stia sa delege totul catre cei care faceau mult mai bine ceea ce era de facut.

Orice enunt din aceasta mica lista este perfect valabila si pentru un leader de business. Te indemn prieteneste sa iti petreci macar o ora observandu-l. Si vazand un adevarat eveniment planetar….care are legatura cu urmatoarea lectie!

httpv://youtu.be/UeUjMagnJ_M

One thought to “Lectii de leadership: II. Herbert von Karajan”

  1. Pingback: Eveniment recomandat: Leadership dincolo de muzica | Coaching Perspectives

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *