Liderul Supererou

Într-un climat atât de imprevizibil, instabil şi interconectat cum este lumea actuală, este nevoie ca liderii din toate ariile de business să conştientizeze importanţa rolului lor, dar şi nevoia societăţii ca ei să dezvolte noi abilităţi pentru a crea succes pe termen lung.
Contextul ultimului deceniu a favorizat apariţia unui nou tip de lider, aflat la intersecţia unui amestec de stiluri autocratice şi democratice- Liderul Supererou.

În experienţa mea de coach în România am întâlnit mai multe exemple de lideri eroici- genul de conducător permisiv, capabil, ingenios, care vine cu soluţii de ultim moment, ia asupra sa sarcinile echipei şi pare că are răspuns la orice. Liderul acesta lasă oamenii să îşi asume ce atribuţii doresc, nu îi pedepseşte şi nu le impune lucruri, dar îndeplineşte majoritatea sarcinilor de unul singur, nu consultă membrii şi cel mai grav, nu deleagă. Acest tip de lider este mai des întâlnit decât se crede, deoarece el nu conştientizează postura să de supererou sau dacă o conștientizează, se simte prins în ea. Implicaţiile negative ale unui astfel de stil de conducere sunt multiple: liderul eroic nu îi lasă pe oameni să se descurce singuri, să facă greşeli şi să înveţe din ele, să îşi dezvolte capacităţi de rezolvare a lor şi să evolueze. El rezolva de unul singur problemele şi îi obişnuieşte pe oameni în acest mod, ceea ce conduce la suprasolicitarea sa şi la o scădere generală a productivităţii.

Acest fenomen apare la intersecţia mai multor factori, unul major fiind chiar echipa. Oamenii săi ajung să se aştepte mereu la cineva care să îi salveze, îşi doresc eroi şi împing eroul proaspăt construit să acţioneze inconştient precum modelul dorit.

Uneori am întâlnit situaţii în care liderul are câte un ajutor, un membru al echipei care adoptă rolul de Robin al lui Batman, şi care rămâne mereu în umbra lui. Restul oamenilor îl respectă profund, îl admiră şi îl hiperbolizează, dar crează între ei şi el o uriaşă prăpastie deoarece ajung să se simtă inferiori şi ineficienţi în preajma sa. El nu coboară printre ei să îi îndemne şi să îi încurajeze să rezolve singuri probleme pentru a se bucura apoi de succesul rezolvării, micsorand astfel discrepanţa creată. Supereroul nu recunoaşte niciodată în faţă oamenilor că are nevoie de ajutor, că nu are cunoştinţele necesare să rezolve o problema şi că se află în impas.

Acest tip de lider dezvoltă sindromul salvatorului, o patologie organizaţională aparte ce ia naştere în condiţii specifice: liderul trăieşte cu iluzia că poate avea control asupra tuturor aspectelor, nu înţelege tehnicile delegării eficiente şi nu îşi adaptează empatia la situaţie. Încercând să realizeze totul perfect şi să îşi ajute oamenii, liderul ia asupra sa responsabilităţile lor şi făcând acest lucru, le sabotează dezvoltarea.
Pentru a fi un lider bun, supereroul trebuie să îşi accepte limitele, să devină o persoană mai puţin dependenţă de control şi chiar să se folosească de imperfecţiunile sale umane. El trebuie să îşi dea mantia jos, să coboare printre oamenii săi, să le ceară ajutorul şi să se dea la o parte când echipa dezvoltă propriile capacităţi de rezolvare a situaţiilor dificile.

Succes!

_______________________________________________________

Invitatie Seara de Coaching – Liderul Supererou (22.10.2015, ora 18.00)

După o perioadă mai lungă decât mi-aș fi dorit, relansăm vechea noastră tradiție și te invit cu drag la o nouă ediție a Serilor de Coaching, de data această cu tematica Liderul Supererou.

Viziunea acestui eveniment este să ajutăm România să înțeleagă ce înseamnă coaching-ul, ce putere are acest serviciu și această relație pentru oricine care este dispus să își depășească limitele. De notat este faptul că îmi doresc un eveniment care nu este format dintrun om care vorbește și o sală care ascultă ci vreau să vorbim cu toții și să împărtășim tot ceea ce ne ajută să devenim mai buni.

Vreau să îți reamintesc faptul că procesul de Coaching este cu oameni și despre oameni, este despre a-i face pe oameni să-și depășească limitele în drumul lor către atingerea celor mai înalte nevoi și dorințe.

Așa că am decis să organizăm un eveniment relaxat, cu o durată de 3 ore, în care să povestim cum putem să devenim mai buni.

Îmi doresc, dacă alegi să ni te alături, ca această seară să îți ofere un schimb de idei și de practici cu ceilalți participanți, schimb care va fi moderat și care beneficiează de experiența  mea de mai bine de 15 ani în coaching.

link direct către formular

*taxa de participare este de 100 lei

One thought to “Liderul Supererou”

  1. Si totusi cam asta e una din problemele liderilor, faptul ca ajung intr-un punct in care defectele devin invizibile, inexistente, prefera sa faca lucrurile singur si sa nu apeleze la cineva, se adapteaza mai usor problemei decat solutiei. Perfectiunea nu e intotdeauna cea mai buna alternativa. Lucrurile mari se obtin din altele mai mici, prin multa munca si determinare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *