Luxul si coachingul*

Calităţile unui coach performant

Erich Schmidt, fost CEO al Google, a pus punctul pe i: „un coach nu trebuie să ştie să facă la fel de bine ce faci tu; treaba lui este să stea cu ochii pe tine şi să te ajute să devii cel mai bun”. Un coach performant este uşor de recunoscut după eleganţă: în primul rând, ascultă. Apoi, întreabă, dar într-un stil minimalist, obiectiv şi neintruziv, atât cât să-i permită clientului său să se vadă în oglindă şi să găsească singur răspunsurile sau soluţiile pe care le caută. Şi în al treilea rând, dezlănţuie potenţial – de pildă, în business & executive coaching, cu cât mai repede se recuperează investiţia, cu atât abilităţile „antrenorului” sunt mai bune. Şi investiţia se recuperează în timp record.

© zennoni.ro

Un coach performant este de cele mai multe ori impecabil – înţelege performanţa la toate nivelurile şi va alege numai ce e mai bun din jurul lui. Adesea, coach-ii experimentaţi au cele mai elegante ţinute, cele mai profesioniste ceasuri şi cele mai nobile dintre pasiuni. Pentru că un coach performant este un partener premium pentru orice manager sau proprietar de companie – oferă o valoare adăugată enormă, urmează principiul win-win şi îşi respectă întotdeauna promisiunea de calitate.

Evoluţia coaching-ului

Coaching-ul şi-a depăşit graniţa iniţială a sportului şi a intrat în viaţa reală, cotidiană, palpabilă. Din toate direcţiile: business and executive coaching, career coaching, personal coaching etc. Acolo unde e performanţa, acolo e şi coaching-ul. O profesie în adevăratul sens al cuvântului de prin anii ‘80, pe plan mondial. În România, la nivel de performanţă şi experienţă reală de lucru, coahing-ul și-a facut simţită prezența de prin anul 2000.

Clienţii din industria luxului

Clienţii care conduc afaceri din industria luxului sunt extrem de speciali. Ei lucrează deja cu lucruri impecabile, pentru că vând perfecţiune o dată cu fiecare obiect. Ei ştiu deja bine că eşti atât de bun pe cât este cel mai nou produs care a ieşit din fabrica ta – şi nu numai la nivel de calitate a execuţiei, cât mai ales la nivel de inovaţie. Tot ei mai ştiu că, mai mult decât oricare alţi manageri, sunt modele – modele de succes, modele de viaţă, modele de abordare. Odată cu toate aceste lucruri însă vine şi o responsabilitate uriaşă. Managerii din această industrie trebuie să se reinventeze permanent, pentru că în aceasta constă sursa primordială a succesului lor. Aşadar, coaching-ul este instrumentul perfect pentru ei. Modalitatea de utilizare a coaching-ului poate diferi în funcţie de scopul pe care şi-l propune fiecare client, dar toţi au în comun dorinţa de a excela şi au nevoie să se (re)cupleze constant la ei înşişi pentru a crea. Clienţii managerilor din industria luxului pot alege oricând şi extrem de uşor o ofertă mai bună. Paradoxal, bătălia pentru fidelitate nu se dă la livrare, ci înainte chiar de planşa de design sau de atelierul de producţie – în mintea creatorului. De aceea accentul cade aproape întotdeauna pe transformarea personală.

Rolul unui coach

Eric Schmidt s-a întrebat, cât timp era CEO al uneia dintre cele mai puternice companii din lume, la ce i-ar mai fi de folos un coach. Răspunsul indirect a venit din partea unui mare campion din sport: Steve McDowell, multiplu campion mondial cu echipa de rugby a Noii Zeelande: “Suntem făcuţi din acelaşi “material”, însă la fiecare diferă mentalitatea. Dacă îţi propui să ajungi în vârf, e nevoie să faci toate lucrurile care i-au adus pe predecesorii tăi în vârf … şi încă ceva în plus.”. Menirea unui coach este aceea de a ghida managerul să descopere în el însuşi ce este acel plus ce face diferenţa într-o lume a detaliului impecabil cum este industria luxului.

Ce reprezintă luxul pentru un coach?

Exact ce reprezintă coaching-ul pentru un manager din industria luxului: atingerea de rafinament de care mai are nevoie ca să fie întreg, şi totuşi să se redefinească continuu. Un coach ar trebui să fie o combinaţie perfectă de echilibru emoţional şi nelinişte intelectuală, pentru că numai aşa oglinda pe care o oferă clientului său poate fi impecabilă. Iar combinaţia este închisă de frumos la cele mai sofisticate niveluri. Pentru mine, definiţia maximei eleganţe este simplitatea minimalistă, reducerea la esenţă. Haina poate nu-l face pe om, dar trebuie să-l îmbrace perfect, aşa că mă bazez mereu pe echipa de la Zennoni. Sunt pasionat de ceasuri, le colecţionez şi le admir. De la originile mele marine mi-a rămas o mare dragoste pentru ambarcaţiuni – pentru mine, cele mai frumoase vacanţe sunt întotdeauna cele petrecute pe mare.

====

(*) comentariu aparut in revista CAESAR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *