Nu te opri, invatand!

Majoritatea clientilor mei, situati in partea cea mai de sus a organizatiilor locale si/sau multinationale, au cate ceva de invatat. Constant. Oameni seniori, trecuti bine de prima tinerete, isi regasesc placerea si bucuria de a invata, de a fi mai buni, de a inainta pe drumul dezvoltarii propriei constiinte.

Am observat in practica mea de coaching in Romania ca cei care au gust pentru invatare reusesc sa isi atinga rezultatele foarte rapid si sa faca performanta pe termen lung. Iar cei care cred ca ei stiu tot – sau, oricum, tot ce e de stiut pentru ei! – muncesc din greu pentru aceleasi rezultate.

Asta ma face sa revin – cu scuzele de rigoare si auto-ironia pe deplin asumata! – la indemnul care era pictat pe toate zidurile, in epoca ceausista: „Invatati, invatati si iar invatati!„. Departe de mine automatismul criminal al comunistilor. Insa ce-i bun ramane bun! Asadar, am cateva sugestii pentru tine si toti ai tai, mai ales daca esti  la inceputul vietii profesionale:

Calatoreste. Viziteaza 2-3 tari straine si petrece timp vorbind cu oameni si cunoscand obiceiurile locului. Invata cum e sa traiesti intr-o cultura straina, fie si un pic. Beneficiul cel mai mare este ca incepi sa intelegi ce inseamna diversitatea, ca oamenii gandesc si actioneaza in moduri foarte diferite. Si ca e ok asa.

Dezvolta-ti un hobby. O pasiune secundara. Daca faci primii pasi intr-o directie ca asta, vei avea o surpriza imensa: o intreaga lume te astepta sa o descoperi! Orice: degustare de vin, golf-ul, arta, dansul… posibilitatile sunt nelimitate. Vei invata detaliile unui nou set de obiceiuri si abilitati, vei cunoaste oameni noi, care sunt destul de diferiti fata de ceea ce credeai tu ca este lumea, pana la inceputul hobby-ului.

Citeste carti. Da-ti voie sa stai o zi intreaga intr-o librarie sau o cafenea care are carti (da, avem si noi in tara!). Citeste divergent, ceea ce nu te-ai gandit pana acum ca merita citit. Iti antrenezi mintea si scapi de „guma de mestecat a mintii”, de TV. Si e cea mai simpla modalitate de a te dezvolta. Si cea mai ieftina.

Provoaca-te, constant. Adica incearca sa te opresti cand spui „Nu se poate!„. Si sa te gandesti CUM se poate. Si oricat ti-ar fi de greu, permite-ti sa te ajuti sa inveti cum pot fi depasite barierele proprii. Curaj si pasi mici! Si concentrare maxima…cum fac ei:

  httpv://youtu.be/T4iVPKYV1Pg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *