Puterea networking-ului (offline!)*

I. Ce insemna, de fapt, networking?

network / nétwerk n. & v. a group of people who exchange information, contacts, and experience for professional or social purposes. (The Oxford Dictionary)

Am o intrebare pentru tine. O intrebare la care este nevoie sa raspunzi in fiecare zi, daca esti implicat intr-un fel sau altul in afaceri. Sau daca ai idealuri profesionale, o cariera de care iti pasa si vrei sa obtii mai mult de la tine si de la viata.

Ce crezi ca este mai important: ce stii sa faci sau pe cine cunosti? Iata intrebarea clasica, valabila in mai toate circumstantele profesionale si de afaceri. Raspunsul meu la intrebarea de mai sus, veche de cand lumea, este ca oamenii pe care ii cunosti  si care te pot ajuta in privinta deschiderii oportunitatilor profesionale si de business valoreaza de 1000 de ori mai mult decat ceea ce ai invatat sa faci. Mai mult decat atat, cred ca nu este vorba numai despre ce sau pe cine stii. Mult mai important este cati oameni relevanti pentru tine si business-ul tau cunosti, cati te cunosc pe tine si ce faci cu toate aceste cunostinte. Cu alte cuvinte, nu e suficient sa ii cunosti pe oamenii relevanti din domeniul sau nisa in care activezi, ci este nevoie ca ei sa stie de tine, de interesele tale si de rolul pe care il poti avea in a-i ajuta sa isi atinga tintele.

Termenul de “networking” se refera pur si simplu la doua actiuni pe care este nevoie sa le facem cat de des putem: sa identifici si sa cultivi relatii cu oameni care te pot ajuta realmente sa iti atingi obiectivele de business sau profesionale. Acesti oameni devin “contactele” tale, locurile prin care te conectezi la resurse si idei pe care singur nu le poti crea. Contactele se agrega intr-o “retea”, in care factorul de simbioza este intr-ajutorarea prin asociere. Ajutorul reciproc in a atinge un interes mai mult sau mai putin comun este cea mai puternica forta a omului. Rezultatul legaturilor cu aceste “contacte” o reprezinta o “retea” sociala si profesionala care, cu atentie si rabdare, ne poate duce foarte usor la rezultatele pe care ni le dorim.

Intreaba 10 oameni de afaceri ce inseamna networking-ul si probabil vei capata 10 raspunsuri diferite. Definitia fiecaruia depinde de felul in care isi extrage beneficii din aceasta activitate. Desi exista o varietate de beneficii din networking (prieteni noi, un alt job, obtinerea de referinte sau de client sau pur si simplu extinderea orizontului profesional), intelesul cel mai important al activitatii de networking este schimbul de informatii, contacte sau experiente. In mai toate industriile si pe mai toate nivelele profesionale, networking-ul te poate ajuta sa iti creezi conexiuni intr-un mod foarte personal si sa iti construiesti relatiile de care ai nevoie pentru a decoperi si crea beneficii reciproce. Networking-ul este o abilitate fara de care nici un profesionist  sau om de afaceri adevarat nu poate reusi in secolul 21.

II. Networking-ul si arta pierduta a conexiunii umane

Acest text nu este doar un alt articol despre networking. El este despre o adevarata arta a relatiilor umane si a afacerilor, care in ultima perioada pare a fi inlocuita cu …cateva click-uri pe internet. Din ce in ce mai muti oameni isi imagineaza ca mediul online, devenit si el social, poate tine loc de relatii adevarate, fata in fata. Nimic mai gresit!

E-mail-uri nesolicitate care ne umplu inbox-urile, cererile de prietenie si conectare pe retelele sociale atat de folosite in Romania si in lume, invitatiile online la evenimente si intalniri (multe online si ele!), toate acestea si multe altele tind sa acopere cantitativ o calitate umana elementara. Iar aceasta calitate umana este de cele mai multe ori uitata sau trecuta cu vederea, in viteza auto-impusa a vremurilor noastre. Ea exista de la inceputul timpurilor si cu ajutorul ei s-au construit imperii. Iar numele ei adevarat este arta conectarii dintre oameni.  Inainte de a-ti propune sa ai o relatie, indiferent de ce natura ar fi aceasta, inainte chiar de a incepe sa te gandesti la networking-ul de afaceri ca la o metoda de a face business productiva si adaptata la secolul 21, e nevoie sa devii expert in arta conectarii.

Nu exista inca nimic care sa inlocuiasca o intalnire fata in fata, comunicarea directa si increderea imensa pe care o genereaza aceasta.

III. O strategie de networking…mai altfel

Exista nenumarate articole si carti despre cum sa faci networking. Toate pline de sfaturi, sugestii, pasi simpli si tehnici clare de a intalni pe cineva care poate deveni extrem de relevant pentru viitorul tau si al business-ului in care esti implicat. Insa 99% dintre ele omit primul pas: fii tu insuti! Fii cine esti cu adevarat, nu te preface ca esti mai mare sau mai mic, mai important sau invizibil. De cele mai multe ori, oamenii vad asta ca pe o calitate imensa. Poate suna deplasat, dar oamenii vor sa se conecteze cu tine asa cum esti, sa te cunoasca cu toate bunele si relele. Oamenii cauta sa intre in relatii profunde, care sa le aduca beneficii aflate cu mult dincolo de o situatie oarecare de afaceri. Cu alte cuvinte, ca sa te conectezi cu ceilalti este nevoie sa fii conectat cu tine insuti, intai.

Fii deschis, autentic si intra in relatiile pe care ti le doresti –  de afaceri sau profesionale – cunoscand exact ce poti oferi si mai ales cui! Aceasta este esenta increderii in sine. Iar increderea in sine atrage oamenii inca dinainte de a deschide gura.

Baza networking-ului de succes si a construirii relatiilor durabile de afaceri nu este nici pe departe asigurata de virtualitatea internetului. Dimpotriva! Ca sa poti sa iti dezvolti o retea de persoane relevante pentru tine si scopurile tale de business este essential sa faci conexiuni personale, fata in fata. Iar contactul initial devine foarte bun atunci cand exista sinceritate, respect reciproc si experiente comune. Cand ai o reala dorinta de a invata ceva nou, despre oamenii noi care au interese comune cu tine.

IV. Pasi pentru networking de succes

La final, adaug cateva sugestii personale pentru un networking facut…la superlativ!

  • Asculta, asculta, asculta!

Fii un bun ascultator al celor cu care vrei sa te conectezi. Ba nu, fii cel mai bun. Asculta in asa fel incat sa ti se spuna ca esti cel mai bun ascultator. Asta e prima si ultima calitate de om de networking.

  • Pune intrebari.

Este evident faptul ca ceilalti de gasesc mai interesant cand pui intrebarile potrivite, care ii indeamna sa spuna lucruri relevante. Aici, scopul real este sa inveti cat de mult posibil. Si sa provoci apropierea.

  • Apropie-te!

Indiferent cat de tehnice ar fi conversatiile de business in care te implici, nu uita ca ele sunt de fapt interactiuni intre oameni. Asa ca nu-ti fie teama si dezvaluie pareri personale, unghiuri de vedere interesante, totul in cateva cuvinte. Treci de suprafata lucrurilor si vei fi apreciat!

  • Stabileste interesele comune.

Unul dintre cele mai simple si directe moduri de conectare sunt interesele impartasite. Nici nu e asa de greu sa le afli, din moment ce esti deja intr-un spatiu social cand faci networking. Oamenii cu care te conectezi au ajuns acolo manati de interese foarte asemanatoare cu ale tale.

  • Istoria personala

La ce facultate ai fost? Unde te-ai nascut? Cati ani au copii? Cat ai lucrat pentru compania X sau Y? Unde ti-ai intalnit partenera de viata? Care a fost cea mai mare realizare de pana acum, in business? Raspunsurile nu sunt simple informatii, ci puncte de conectare, locuri in care poti gasi cu usurinta ceva in comun cu aproape oricine.

  • Foloseste-ti umorul

Un alt mod foarte simplu de a “sparge gheata” in orice conversatie este sa iti faci partenerii de dialog sa rada. Auto-ironia sau usurarea printr-o vorba de duh a unei situatii cunoscute ca fiind tensionata te ajuta sa creezi imediat legaturi cu cie pe care nu ii cunosti. Aici, un sfat personal: umorul si bancurile sunt doua lucruri foarte diferite. Foloseste-te de umorul tau.

  • Investeste altruist!

Acesta este cea mai provocatoare sugestie pe care ti-o transmit: ofera ajutorul tau persoanei cu care vorbesti deja, fara sa te astepti la nimic in schimb. Ia gandeste-te un pic: cel mai rapid mod de a deveni foarte relevant pentru cineva este sa ii oferi ajutorul atunci cand are nevoie. Vei genera o conexiune instantanee si foarte puternica. Bineinteles, majoritatea oamenilor care te intereseaza vor raspunde la fel. Daca sunt oameni!

Succes la networking!

_________________________

*articol publicat in revista BIZ

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *