Am citit zilele trecute articolul lui Mihai Giurgea de pe Standard.ro – Reforma statului (II): Romania in lunile urmatoare si m-am decis sa va redau un fragment din el, corelat cu un comment care ofera cateva date foarte relevante despre situatia economica a Romaniei „la zi” si cam despre ce se poate face ca sa ne revenim, ca si antreprenori.
Pentru cei care sunt obisnuiti cu modul in care abordez lucrurile (pozitiv, orientat catre dezvoltare si schimbare in bine), poate vi se va parea ciudat „dusul de realism” continut in randurile de mai jos. Insa nu ma pot opri sa nu constat – ca mai toti dintre voi – ca in Romania lui 2010 sunt cateva setari generale ale cadrului de business antreprenorial care sunt ingrijorator de incompetent stabilite.
Cauzele acestor setari sunt cateva decizii si proiecte care ameninta chiar esenta activitatii comerciale antreprenoriale. No need to say, in toate statele europene antreprenoriatul este cel care tine economia in spate, din punct de vedere operational.
© exacterm.wordpress.comInchei aici comentariul meu, lasandu-va sa cititi, ganditi si sa trageti singuri concluziile.
„Cit mai dureaza criza?
Foarte simplu: exact pina cind companiile romanesti vor reincepe vinzarile. Nici o secunda mai putin. Dar noi suntem inca in perioada de prabusire. Povestile guvernului, ca am iesit din criza pentru ca productia in noiembrie ar fi crescut cu 0.3% sunt aberante. Productie fara vinzari inseamna acumulare de stocuri. Iar stocurile pe timp de criza inseamna dezastru – cum stie orice firma.”
Si o parte din comentariul unui cititor:
„Populaţia activă cu vârsta între 14 şi 64 ani în 2009, a fost de 9,944 milioane, din care 575000 de români înregistraţi ca şomeri (crit. BIM).
– Rata de activitate a populaţiei cu vârsta de mai sus, a fost de 62,9 %
– Repartiţia populaţiei ocupate pe activităţi
a) – sectorul agricol – 28,8 % – adică 3,264 milioane români
b) – sectorul industrial şi construcţii – 31,4 %
c) – sectorul servicii – 39,8 % – adică b+c 6,68 milioane de români
– Raportul de dependenţă economică în 2009 , la 1000 de locuitori activi
1) – pe ţară – 1297 locuitori
2) – mediu urban – 1 318 locuitori
3) – mediu rural – 1271 locuitori
Situaţia de mai sus E făcută PENTRU CA SĂ DEA BINE (exemplul Greciei ) – este ERONATĂ DIN MOTIVELE de mai jos :
– A – ŞOMAJUL CU ACTE – (înregistrat) format din şomajul clasic în creştere şi şomajul tehnic , care acum la debutul 2010 va depăşii 1 (un) milioan de români – acasta reprezentând 10 % din populaţia activă .
– B – ŞOMAJUL FĂRĂ ACTE – (neânregistrat) , care acum cu siguranţă depăşeşte 30 % din populaţia activă , adică mai mult de 3 (trei) milioane de români, format din :
– foşti şomeri, foşti asistaţi sociali şi îngrijitori ai acestora
– majoritatea tinerilor, femeilor şi bărbaţilor (mai ales după criza construcţiilor, unde lucrau majoritar la negru), care se regăseau în diverse forme de ajutor social , care acum s-au anulat, sau în situaţii dramatice de sărăcie şi degradare umană.
– pensionari pe caz de boală sau handicap – cu diagnostic fraudulos sau discutabil – oile de muls, periodic de către comisiile medicale de pensionare.
– cetăţeni de BUN SIMŢ ECONOMIC ACTUAL care au ales de voie si de cele mai multe ori de nevoie MUNCA la NEGRU , din care îşi plătesc sau nu asigurările sociale, impozite ş.a.
– emigranţi FĂRA ACTE şi CONTRACTE FERME , pentru muncă sau alte activităţi la negru, în ţările civilizate ale lumii, inclusiv Europa.
– absolvenţi ai diferitelor forme de învăţământ cu vârsta de peste 18 ani.
– studenţi ai învăţământului fără frecvenţă şi nu numai , care pierzându-şi locurile de muncă , sunt puşi în situaţia de a nu putea termina cursurile datorită lipsei banilor pentru taxe,cazare , hrană ş.a.
– cetăţeni cu vârsta între 18 şi 64 ani, care nu au fost sau nu mai sunt angajaţi cu contract de muncă, au lucrat la negru, ocazional şi care sunt condamnaţi ca la împlinirea vârstei de pensionare , să nu obţină pensie de subzistenţă conform legilor actuale.
– şi altele ….
– C – TOTAL POPULAŢIE ACTIVĂ – cu aproximaţii obiective şi legale 10 % şomeri înregistraţi – 1 (un) million
– 30 % şomeri neânregistraţi – 3 (trei) milioane
– 20 % emigranţi cu contract – 2 (două) milioane
– 40 % contribuabili în general – 4 (patru) milioane
100 % 10 (zece) mil. […]
Barbu Florea
17.02.2010”
Ce credeti despre aceste date? Si ce credeti ca e de facut, ca sa supravietuim ca si antreprenori? Eu unul am cateva ganduri practice pentru a ajuta antreprenorii. Voi reveni cu detalii. Pana atunci, va astept cu idei si argumente.
Salut Mihai,
Eu personal cred ca economia romaneasca isi va reveni in momentul in care economia mondiala isi va reveni, pina atunci slabe sanse. Spun asta pentru ca la nivel mondial tarile sint tot in criza (ex industria auto care pe langa ea trage in jos si restul industriilor angrenate in procesul de productie auto). O explicatie clara a crizei financiare pe intelesul tuturor o gasiti aici -> http://vimeo.com/3261363
Pe de alta parte oricarui antreprenor ii va fi cu atat mai greu sa reuseasca in 2010 din cauza circului politic de la noi. Aceasta lupta politica numai pentru imagine nu ne va ajuta sa iesim din criza financiara. Pe mine unul nu ma intereseaza cine a votat o anumita lege , daca e PSD sau daca e PD-L , dar constat cu stupoare ca nu se mai discuta despre nici o lege in tara asta. Toate discutiile sint indreptate catre persoane politice, si atunci te intreb eu , care este ultima lege in folosul populatiei , sau a antreprenorilor pe care ai auzit-o in ultimul timp ?
Sint de acord cu afirmatia foarte simpla cum ca Romania va iesi din criza in momentul in care vor incepe vanzarile, da , CORECT , dar cum ar putea sa inceapta vanzarile cand statul este inglobat in datorii si deabia gaseste fonduri pentru salarii si pensii ? Singura solutie din punctul meu de vedere este aparitia investitorilor straini , care ar facilita aparitia locurilor de munca, scaderea somajului, cresterea bugetului…samd, aparitie care se lasa asteptata datorita crizei explicate in link-ul de mai sus.
Cu toate astea, sint constient ca pe timp de criza intotdeauna pot aparea oportunitati pentru antreprenorii ingeniosi , pregatiti sa speculeze situatia in favoarea lor , si sint convins de acest lucru, insa cred ca domeniile de antreprenoriat care ar aduce profit in momentul asta, sint cu totul altele decat cele pe care le incearca majoritatea, majoritate care aplica aceleasi metode ca si in trecut. Si mai stiu un lucru , fie ca ne convine sau nu , nu mai traim intr-o lume libera. Traim intr-o lume controlata in care majoritatea banilor erau fictivi (pe hartie, in banci, etc) , totul era artificial „umflat”, totul a fost facut pentru a inglobarea oamenilor in datorii. (vezi exemplul Statelor Unite unde majoriatea cetatenilor sint sclavii bancilor).
Am deviat putin de la subiect , dar am deviat pentru a evidentia ca situatia trebuie privita la scare mai larga, iar in ceea ce priveste ideiile … aici cred ca intervine adevarata calitate a unui coach, de a ajuta companiile, antreprenorii sa iasa din impasul in care ne aflam cu totii.
Cat despre cifrele de mai sus … ele arata dureros , si astept cu interes urmatorul tau post cu privire la idei practice.
Revin cu o intrebare scurta care imi suna in cap de aproape un an de cand am auzit-o : „credeti ca vreunul din politicieni lucreaza pentru dumneavoastra ?” Si atunci nu imi ramane sa ma intreb … oare ce va face statul pentru mine ? 😉
multumesc, Catalin, pentru un asa comentariu …dens. e drept, cel putin in teorie politicienii ar cam trebui sa munceasca pentru noi. unii – prea putini – o fac. ceilalti – marea „masa” – se fac c-o fac. statul o face dupa cum cred de cuviinta …ultimii. aia multi.