Recenzie: The 4-Hour Workweek

Imagineaza-ti ca muncesti doar o zi pe saptamana. Mai mult decat atat, imagineaza-ti ca in acea zi de munca nu muncesti 8 ore, ci numai 4. Cireasa de pe tort este ca in loc sa te duci la birou (aglomeratie, stress, intarzieri, etc) lucrezi dintr-o cafenea din Barcelona sau Paris, mixand administrarea afacerii tale cu o plimbare pe plaja sau vizita la Luvru. Un vis imposibil, nu?

Ideea centrala a cartii “The 4-Hour Workweek” este sa te ajute sa traiesti o astfel de viata, idee pe care Timothy Ferriss o exprima inca din subtitlu: “Escape 9-5, Live Anywhere, and Join the New Rich” . Promisiunea autorului este ca ne ajuta sa ne re-structuram viata intr-un mod categoric, pentru a avea programul cel mai bun posibil si …sa facem si suficienti bani! Suna seducator, dar hai sa vedem ce-i inauntru:

Cartea incepe cu cateva intrebari si raspunsuri, cu scopul clar de a intampina ridicarile de sprancene din partea celor care au citit coperta.  Inca de la inceput, poti vedea ca Tim Ferriss este un om de marketing foarte bun: cartea ne introduce in tema printr-o poveste legata de dans, invitandu-l pe cititor sa isi deseneze stilul de viata ideal, ca si membru al noului “trib” numit Noii Bogati (New Rich, in orig.).

Cum intram in acest club select si totusi ultra-popular? Prin metoda lui Ferriss, denumita oarecum inspirat DEAL: D este Definition, E – Elimination, A – Automation, si L – Liberation.  Hai sa vedem pe scurt ce inseamna fiecare:

D = Definitie

Prima parte a cartii lui Ferriss defineste si compara Noii Bogati cu Evitantii (Deferrers, in orig.), cei care isi traiesc viata in sistemul: muncim, economisim si ne pensionam. Ideea centrala aici mi se pare ca desi Noii Bogati pot deveni foarte bogati, mai degraba trebuie sa ai un cashflow regulat si pozitiv fara a fi nevoit sa muncesti mult pentru a-l obtine. Pe langa aceasta idee, Tim Ferriss mai ataca 9 alte principii generale, de la “a cere iertare mai degraba decat permisiune” pana la “banii nu sunt raspunsul la toate intrebarile”.

Ca mai toate cartile de dezvoltare personala, autorul iti propune sa iesi din confortul personal printr-o serie de lucruri de facut / provocari. Un exemplu care mi-a adus un zambet larg pe buze este acela de “a-ti dezvolta neobisnuitul obicei de a lua decizii”. Mai mult decat asta, Ferriss introduce un concept nou: “dreamlining” – procesul prin care iti notezi cele mai puternice vise si iti creezi un program (timp, obiective, actiuni) pentru a le atinge.

E = Eliminare

Aceasta parte a cartii este construita in jurul eliminarii tuturor actiunilor care nu ne sunt necesare. Bineinteles, este vorba de Legea lui Pareto (80% din eforturi iti aduc 20% din rezultate) si de cum sa iti elimini parti din acesti 80%. Productivitatea devine un subiect central si aici, Ferriss contracarand Legea lui Parkinson cu o sugestie simpla: aloca minimul posibil de timp unei activitati, ca sa nu iti ocupe mai mult. Aceeasi sugestie este valabila si la ce primim prin comunicarea de orice tip: taie cat poti din toate mesajele, mailurile, articolele si sterile pe care le citesti. Taie si intreruperile, telefoanele si vizitele non-relevante. Taie si lucrurile pe care le faci automat si care nu au nici un sens…(!?) Daca ai angajati, deleaga mai toate deciziile minore la ei si elibereaza-ti timpul. Daca nu ai, oricum vei trece la…

A = Automatizare

Ideea acestei parti a cartii este sa iti automatizezi veniturile si activitatea. In primul rand, vei avea nevoie de unul sau mai multi asistenti virtuali (VA, in orig.), apoi de un “pilot automat al veniturilor” (Income Autopilot, in orig.) si din acest punct nu iti ramane decat sa iti gasesti inspiratia, o nisa de piata si unul sau mai multe produse pe care sa le vinzi acestei nise. Dupa o perioada (scurta!) de testare a produsului, pe un buget cat mai mic, miscarea urmatoare este sa te extragi din toata aceasta poveste sis a o lasi sa functioneze singura. Ferriss descrie aceasta tranzitie cu lux de amanunte, fiind unul dintre punctele cele mai importante ale strategiei DEAL.

L = (e)Liberare

Ultima parte a cartii se concentreaza pe cum sa scapi de la birou, incepand de la a-ti convinge seful sa comunicati prin media (telefon, internet, etc) pana la a-ti omora pur si simplu jobul. Nu rade, multi dintre oameni isi pastreaza job-ul desi ar putea sa faca multe, chair foarte multe lucruri foarte interesante daca nu l-ar avea. Ferriss cotinua in acesta cheie si ne propune “mini-pensii” (mini retirements, in orig.), perioade de 1-6 luni de relocare in afara zonei obisnuite de viata si munca (eventual in alta tara!) in ideea de a ne trai viata la maxim.

Cea mai interesanta parte a finalului cartii mi se pare lista celor 13 greseli pe care Noii Bogati le fac de obicei: de la “a munci de dragul muncii” pana la a-ti pierde visele pe drum. Capitolul final este o poezie a lui David Weatherford cu mesaj clar: incetineste si bucura-te de viata.

***

(Nota: Eu am citit/audiat si editia din 2007. In decembrie 2009 a aparut o editie extinsa si reinnoita, care are peste 100 de pagini in plus, cu o multime de materiale si resurse noi. Nu am apucat sa citesc versiunea noua, de aceea te previn ca poti gasi multe alte lucruri interesante si mai proaspete.)

9 thoughts to “Recenzie: The 4-Hour Workweek”

 1. Pingback: Tweets that mention Recenzie: The 4-Hour Workweek « Coaching Perspectives -- Topsy.com
 2. Interesanta recenzia si cartea, de altfel! Eu acum o citesc, dar sunt abia la inceputul ei. Abia acum incep sa ii prind gustul 🙂 Acum ca tot ai vorbit despre ea, sunt curioasa: tu ce ai incercat sa pui in aplicare din ce spune Ferris in carte si ce rezultate ai avut? Si analizand acum per total, cat la suta crezi ca e realizabil din ea, cati oameni crezi ca pot sa traiasca si sa munceasca dupa regulile sau sugestiile facute de Ferris?

 3. Sa citesti o carte e cel mai simplu lucru. Sa o intelegi e ceva mai complicat. Insa cu adevarat dificil e sa si actiionezi dupa aia.

  Asa ca…ce ziceai: Spor la treaba!

 4. Ştii ce observ? Că în orice astfel de sistem există paşi de la 1 la 4, sau de la 1 la 5, iar toată lumea se împiedică la partea grea, care i-ar separa de restul lumii. Cum este aici pasul de Eliberare şi renunţare la activităţile 80%.

  De asta nu toţi reuşesc, pentru că oamenii se aşteaptă să fie foarte simplu, altfel nu vor să rişte. Nu-şi dau seama că exact prin diferenţa de paşi se creează diferenţa de rezultat. este imposibil să ajungi excepţional fără acţiuni excepţionale şi fără să fii întâi persoana care ar trăi acea viaţă excepţională la care toţi visăm.

  I think it’s just THAT simple! 🙂

 5. Buna recenzia si sugestia de citit Mihai, am imprumutat-o si eu multora dupa ce am descoperit-o. Chiar daca poate multe dintre sugestii par dificil de aplicat, valoarea cea mai mare pe care cred ca o aduce lectura ei este ideea ca merita sa te gandesti la lucruri pe care nici nu indrazneai sa le crezi posibile. Ferris demonstreaza ca se poate si ca este valoros sa zabovesti mai mult asupra intrebarii „oare eu cum as putea”.

 6. Da, interesanta prezentare. Am zis c/o sa urmaresc recenziile si asta/mi place. Mai ales faza cu pierdutul viselor pe drum, m-a atins ) 🙂 Dar e bine…e de rezolvat, caut cartea.

 7. Buna cartea, numai ca din pacate o afacere nu poate rezista pe piata urmand sfaturile alea. Nici macar una bazata pe produs. Recomand E-Myth, e mai realista.

  In rest, sfaturile legate de time management si de outsourcing sunt geniale. Recomand cartea macar pentru astea, n-am gasit in alta parte explicat mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *