Self-coaching: gandire sanatoasa in 15 intrebari

In marea majoritate a intalnirilor de coaching pe care le am, observ ca oamenii au resurse aproape nelimitate in a ajunge acolo unde isi doresc intr-adevar. Insa de obicei aceste resurse sunt blocate intre idei, principii si atitudini care nu au alt folos decat sa intarzie, sa amane si sa distruga visele noastre cele mai frumoase.

Mai jos ai o lista de intrebari pe care te invit sa ti le pui cat de des poti, pentru a fi realmente „sanatos la cap”. Poti lua aceste intrebari ca si un prim pas in ceea ce inseamna mind ecology. Daca ai macar un „DA” ca raspuns la una dintre ele, iti sugerez sa te gandesti foarte serios la cum poti sa iti schimbi gandirea. O solutie poate fi lucrul cu un coach.

***

Asadar, iata-le! Citeste-le fara graba si gandeste-te atent la viata ta de pana acum.

 1. Pun intrebari care nu au raspunsuri?
 2. Gandesc in termeni de „totul sau nimic”?
 3. Ma surprind exagerand „tot timpul”?
 4. Imi pun la indoiala valoarea ca om din cauza unei intamplari (nefericite)?
 5. Ma concentrez des pe punctele mele slabe si imi ignor calitatile?
 6. Ma invinovatesc pentru lucruri de care nu sunt realmente vinovat?
 7. Iau lucrurile (prea) personal?
 8. Am asteptari mai mari de la mine decat de la ceilalti?
 9. Imi dau seama numai de partea negativa a lucrurilor?
 10. Transform un musuroi intr-un munte de netrecut?
 11. Astept o catastrofa?
 12. Sunt ingrijorat de lucruri pe care le pot schimba?
 13. Presupun ca lucrurile nu se pot schimba niciodata?
 14. Incerc sa prezic viitorul?
 15. Sar direct la concluzii?

***

Acestea sunt. (Re)citeste-le si da-le mai departe!

8 thoughts to “Self-coaching: gandire sanatoasa in 15 intrebari”

 1. 🙂 dacă ai răspuns Da la una dintre ele? Sunt convinsă că majoritatea răspund afirmativ chiar la jumătate. faină listă, mulţumim mult pentru sharing! 🙂

 2. multam de comentariu, Monica. daca ai un „da” ca si raspuns, poate ar fi interesant sa explorezi posibilitatile pe care le ai in a-ti schimba modul de gandire. 😉

  nota bene: e foarte greu, de unul singur. cel mai bine e sa o faci intr-o relatie (coaching, mentoring, etc)

 3. Mulțumesc pentru întrebări. Cine este sincer cu el însuși reacționează. Și eu am jumătate din răspunsuri cu DA. CE pot face? Ajutor!!!!!!!!….Chiar am nevoie. DA, vreau să fac ceea ce trebuie. CUM POT FACE ASTA?

 4. Salut!

  O intrebare: si daca toate raspunsurile mele sunt NU? Ce fac?

 5. CONCLUZIA la care am ajuns : NU SUNT SANATOASA =))))) …dar avand in vedere ca multi raspund cu DA la mai mult de o intrebare, nu ma simt chiar PIERDUTA in spatiu in mod definitiv …speranta moare ultima =))))

 6. dar daca stau bine sa aprofundez fiecare problema si sa nu raspund IMPULSULUI de moment se pot gasi rezolvari; uite spre exemplu: uneori e foarte bine sa fii impulsiv, sa iei o hotarare pe moment altfel scapi oportunitatea, alteori trebuie sa analizezi …eu una nu ma impac niciodata cu cele 2 extreme, dar probabil chiar trebuie sa STIU CE VREAU =))))

 7. nu am multe raspunsuri cu’da’nu as putea sa zic nici cu un’nu’hotarat restul intrebarilor.primul impuls desigur e de a raspunde cu da sau nu,dar in acelas timp ma pui sa ma gandesc linistit ,in timp sa ma uit in urma,asta inseamna analiza[asa cred]si raspunsurile se transforma de la un simplu da sau nu la ceva mai complicat.mi-ar place f mult sa stam de vorba,training

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *