Zilele trecute am avut o discutie cu unul dintre prietenii (foarte) apropiati, pe care il admir pentru multe lucruri. Unul dintre ele este ca, dincolo de figura de „dur”, are un suflet de aur: caldura, apropiere, bucurie, spirit. Ce mai, e un exemplu viu pentru mine!
Din vorba in vorba, am ajuns la un subiect foarte sensibil: vulnerabilitatea. Adica am ajuns in punctul in care am fost amandoi de acord ca daca vrei sa fii realmente autentic, e nevoie sa iti accepti vulnerabilitatea, sa le-o arati celorlalti si sa speri ca vei fi acceptat ca atare: imperfect, plin de greseli si de neconcordante cu tine insuti. Si de rusinea de a le avea.
Apoi am vazut discursul unei cercetatoare americane, dr. Brené Brown …care se ocupa tocmai de studiul vulnerabilitatii. Si te invit, ba chiar te rog sa te uiti la acest film TEDx si sa asculti cu atentie la ce spune ea:
httpv://www.youtube.com/watch?v=X4Qm9cGRub0
***
Iar daca ti-a placut, uite un alt discurs TEDx al Brenei Brown, intens si plin de sens, despre pretul invulnerabilitatii:
httpv://www.youtube.com/watch?v=_UoMXF73j0c
***
Cum ti s-a parut? Sa stii ca apreciez parerea ta…
Acest articol (ci videoclipurile aferente) m-a lasat fara cuvinte.
Iti multumesc pentru ca l-ai scris, iti multumesc ca ai postat aceste link-uri catre aceasta femeie uimitoare care pur si simplu clarifica…atatea aspecte din viata!
Buna Mihai,
Este un articol foarte util, pentru cine are deschiderea de a intelege si a-l aplica in viata sa atingand si vietile din jur:) intr-o maniera pozitiva.
Dr Brené Brown a expus adevaruri esentiale.
Toate cele bune,
Frumos subiect si de mare actualitate in jungla existentiala de azi
Intr-adevar, Autenticitatea omului modern este functie de Vulnerabilitate si Creativitatea. Stricto Senso, insa, cred ca as folosi factorul Viu ca multiplicator, in loc de divizor Cu cta suntem mai vii, cu atat autenticitatea are teren mai mare de manifestare.
As incerca sa ating si Autenticitatea omului simplu, reprezentat de ciobanul care isi paste oile simplu si frumos sau de oamenii din Moldova care, de Paste, ies la porti imbracati in costume populare traditionale, fiind pur autentici, si fara sa demonstreze o creativitate iesita din comun.
De vorbit
Foarte generos subiectul.
O zi frumoasa!
@Andra: multumesc pentru comment. si pentru mine este o sursa de inspiratie!
@Simona: multumesc. am incercat sa-mi tin parerile personale la minim, ca sa nu influentez mesajul prezentarii TEDx.
@Cristina: multam de comment si bine ai venit!
„ecuatia” nu e matematica, ci mai degraba reflecta o geometrie: baza este „a fi viu”, pe care se multiplica vulnerabilitatea si, implicit, creativitatea. cu alte cuvinte, sunt o multime de oameni care aleg sa nu fie autentici, prin suprimarea „viului” (droguri, medicamente, pozitii-forta personale, etc).
Off, autenticitatea bat-o vina!toti vrem sa fim autentici dar, daca s-ar putea fara sa ne recunoastem vulnerabilitatile.
Foarte pretios articolul si linkurile!
Si totusi, educatia majoritatii avea la baza axiome gen: „sa nu arati lumii ce te doare, ce defecte ai!”.
Din pacate sau fericire, eu am crescut intr-un mediu „cry for help” in care ” a te plange” era un mijloc de a obtine beneficiul compasiunii celor din jur.
Rezultatul este ca in domeniul in care activez(consultanta HR), ma simt sufocata de masti, limbaj de plastic, un ocean de artificial in care nimeni nu si-ar recunoaste vulnerabilitatile, incepand cu omul care m-a format. Cum sa determini si sa inoculezi valoarea autenticitatii cand kich-ul puterii are la baza credinta indubitabila ca nu e bine sa folosesti NU, PROBLEMA, VULNERABILITATE?
Am reusit sa urmaresc doar primul filmulet, pentru ca ma cheama sotia la niste indatoriri casnice, dar vreau sa revin si la al doilea
Subiectul vulnerabilitatii, sau mai precis al nevoii dupa acceptare si dragoste, cred ca ne macina pe toti intr-un fel sau altul.. Bineinteles, sunt sigur ca fiecare dintre noi ne asumam pretul pentru doar un anumit nivel de vulnerabilitate. Ne permitem sa nu ne mai ascundem acele aspecte „la care mai avem de lucrat” – acele aspecte privitor la care deja ne stim iubiti si acceptati; acele vulnerabilitati pe care stim ca nu ni le mai condamna altii sau pe care stim ca deja majoritatea celor din jurul nostru le au si nu ne vor respinge pentru asta.
Daca nu am avea nevoia de dragoste si acceptare, nu am mai vedea rostul vulnerabilitatii. Si ramane atunci intrebarea, de unde nevoia asta. De ce avem nevoie de nevoia asta … O sa ma mai gandesc la asta si o sa revin si pentru al doilea filmulet, ca deja m-a chemat sotia a doua oara
Mihai,
Multumesc pentru Brené Brown, another great reminder!
_/\_
Ecuatia vine cam asa… Autentic x Viu = Creativ x Vulnerabil, ok, pot sa traiesc cu asta!
Doar oamenii cu incredere in sine pot fi autentici si vi, si-si accepta vulnerabilitatea.
Prin a da un nume emotiei negative ce-o traiesti la un moment dat, ajuta la a o indeparta, inlocui cu o emotie pozitiva. Mi-a placut modul in care a pus accentul pe acest lucru.
Si da, o viata normala nu inseamna extraordinarul …
Merci Mihai!