CEO: plan de actiune contra hazardului etic

Scriu acest mic post datorita unor observatii din practica de coaching in Romania, observatii care tin de comportamentul si valorile celor care populeaza salile de consiliu ca si echipe de management ale companiilor. Adica m-am uitat cu atentie la oamenii care conduc business-urile din Romania si am tras cateva concluzii. Concluziile le-am transformat in actiuni (deh, deformatie profesionala!) si ma grabesc sa ti le impartasesc. Practic, fara cuvinte de prisos!

Cei cu functia de CEO – si mai general, cei care sunt la „nivelul C” intr-o companie – sunt intr-o pozitie unica de a plasa etica la nivel prioritar numai prin actiunile lor de zi cu zi. Insa doar simplul fapt de a modela etica nu e nici pe departe indeajuns. Pe langa a le explica oamenilor importanta eticii si demonstrand-o prin comportamentele si alegerile zilnice,  iti mai ofer 5 actiuni pe care le poti intreprinde pentru a indrepta organizatiile spre o cultura bazata pe etica.

1. Asteapta la randul tau un comportament respectuos, etic si corecteaza-le imediat pe cele care nu corespund asteptarii tale.

2. Asigura-le oamenilor tai (colegi, subordonati, parteneri) un spatiu de incredere in care sa poata discuta problemele de natura etica cu care se confrunta in munca lor. Neaparat!

3. Deschide cat poti de des, cu ei, discutii despre valorile organizatiei, asteptarile etice si codurile de etica ale industriei in care operati.

4. Da-le oamenilor tai oportunitatea de a exersa luand decizii corecte, etice. Se vor cerne imediat.

5. Vorbeste cu ei deschis despre propriile decizii etice pe care le iei si – mai ales! – despre de ce sunt ele importante.

Cam asta ar fi. Un ultim cuvant: De ce este atat de important sa ne raportam proactiv la etica de business?

CEO-ii/directorii generali protejeaza caracterul organizatiilor lor. Adica tu stabilesti exemple de comportament pe care toti ceilalti le urmeaza. Adica tu ai responsabilitatea de a crea unde de comportamente, alegeri si conversatiii etice in compania ta. Iar conducatorii cu o gandire orientata inspre progres isi asuma aceasta responsabilitate de a proteja caracterul companiilor lor. Atunci cand ei aleg sa vorbeasca deschis despre propriile eforturi de a lua decizii etice, in acelasi timp transfera aceasta invatatura mai departe spre oamenii lor.

In final, aminteste-ti ca criza globala a fost definita cel mai simplu posibil ca si consecinta evidenta a unui „hazard etic„.

Mingea e la tine. In primul rand, la tine.

Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *