Revin aici dupa o perioadă mai lungă de pauză. Pauză în care am acompaniat mai mulți manageri din organizațiile mari și foarte mari din România să își deseneze – creativ și concret – viețile profesionale, individuale și de grup, în lumina succeselor pe care și le doresc. Din toată această perioadă de intensă practică de coaching în România și în alte țări alăturate am extras câteva concluzii. Cea mai pură și dură este aceea că mulți dintre oamenii pe care i-am intâlnit nu pot exprima, verbal sau în alte moduri, motivațiile lor ultime de activitate. Nu știu sau nu vor să știe răspunsul la clasica întrebare de coaching: „care este visul tău?”.
Poți să marșezi pe ideea foarte atrăgătoare că deh, executivii de top, CEOii și proprietarii de business-uri sunt personaje care au un grad ridicat de realism, sunt pragmatice și bine ancorate în realitatea cotidiană. Sau îți poti servi un alt fel de explicație, mai moralizatoare, care să conțină cuvinte gen umilință, servitudine și leadership. Indiferent cum ai apuca-o, realitatea pe care o percep rămâne aceeași: oamenii uită, de cele mai multe ori, să își concentreze resursele personale în a-și împlini visele cele mai profunde.
Am reflectat la această bucată de realitate și am găsit cel puțin 9 cauze distincte ale neîmplinirii. Și mă grăbesc să ți le împărtășesc, în speranța conștientizării și eliminării lor. Iată-le:
1. Nu ai obiective stabilite.
Atât de multe persoane au vise, dar foarte puține fac un pas înainte prin a le transforma în obiective de viață. Ai putea să spui că ai obiectivele stabilite, dar adevărul e că nu le ai notate undeva, să te uiți la ele, să le analizezi și să le organizezi în obiective smart. Și nu ai un plan de acțiune. Un obiectiv fără un plan de acțiune e ca o dorință la o stea căzătoare – o speranță că se va întâmpla. Un obiectiv cu un plan de acțiune este deja un prim pas spre atingerea acestuia.
2. Nu îți acorzi timp suficient de gândire.
Majoritatea persoanelor nu își acordă timp de gândire pe îndelete la ceea ce vor să obțină. Mai mult, nu își acordă timpul necesar pentru a se gândi la ceea ce trebuie să facă sau să schimbe astfel încât să ajungă la visele lor. Cei care își ating visele se gândesc aproape cât e ziua de lungă la visele lor și își calculează aproape fiecare pas spre visele lor.
3. Nu ai rugat pe nimeni să te susțină.
Ca ființe umane, suntem făcuți pentru a fi responsabili – pentru propriile persoane, pentru familie, pentru copii. Răspundem mai întâi în fața părinților, apoi în fața profesorilor, apoi în fața șefilor. Dar în fața cui răspunzi pentru propriile responsabilități? Câteodată, ajutorul cuiva apropiat este esențial în reușită – te ține răspunzător, te întreabă dacă respecți planul stabilit, nu te lasă să amâni sau să te ascunzi de ceea ce ți-e teamă.
4. Nu îți asculți chemarea.
Pasiunea e interesantă – orice ai face, oricât de ocupat ai fi, nu poți scăpa de ideile pe care le ai în minte: ce ai putea face, la ce ai excela, ce te-ar face extrem de fericit. Ignorarea acestora nu poate duce decât la frustrare.
5. Te temi să le împarți cu altcineva.
Oamenii sunt creați ca ființe sociale. Dacă vrem să dobândim mai multe, avem nevoie și de alții în jurul nostru (unde-s doi puterea crește!). Împărțirea viselor cu cineva va crea sinergie, va crește intensitatea și nu te va lăsa să trișezi.
6. Te-ai dat bătut.
Poate că ai făcut primii pași spre atingerea viselor tale, însă lucrurile nu au mers conform planului. Poate ai dat greș și ai pierdut multe. Ce e foarte important e că pentru a reuși trebuie să poți să te ridici după fiecare înfrângere. Cei care își ating visele se pot ridica după ce au căzut, știind că vor fi mai puternici și mai bine echipați a doua, a treia, a patra, a n+1-a oară. Îți dai seama ce s-ar fi întâmplat dacă ai fi renunțat la a învăța să mergi după primele încercări, bebeluș fiind?
7. Nu ești dispus să riști.
Teama poate fi un puternic motivator, dar în majoritatea cazurilor este cea care ne îngheață acțiunile. Campionii știu că rezultatele excelente vin după ieșirea din zona de confort și după muncă considerabilă. Ei se bucură când își iau riscuri, pentru că știu că atunci apare schimbarea și performanța. Visează, asumă-ți riscuri și ieși din zona de confort.
8. Nu faci destule.
Anxietatea și frustrarea ta vine în mare parte dintr-o dezamăgire din subconștient, pentru că nu ai făcut nimic spre atingerea viselor tale. Descoperirea pasiunilor și a intereselor tale se întâmplă prin desprinderea unor acțiuni. Chiar și după stabilirea obiectivelor și crearea unui plan bun, nu se întâmplă nimic până nu faci ceva în acea direcție.
9. Nu ai început niciodată.
Fiecare drum spre succes începe cu un singur pas. Dacă nu începi, cu siguranță nu ai ce să termini. Poate te-ai stresat prea tare cu gânditul, cu făcutul planurilor, cu găsirea pro și contra și nu te-ai apucat de treabă niciodată. Pașii nu trebuie să fie majori sau importanți sau esențiali, dar ceea ce te va motiva acum e să începi să lucrezi, practic.
Acestea sunt. Poate sună pueril pentru tine, însă toate lucrurile fundamentale sună așa. În încheiere, te invit să le iei pe toate în considerare, să vezi unde te-ai blocat sau pierdut pe drum și să …faci măcar un pas înainte. Astăzi.
Succes!
Bravo. Bine punctat. Cand am citit titlul am crezut ca e iar un articol de genul: Nu vizualizezi destul muntii de bani pe care ii vei avea daca gandesti pozitiv. Dar e bun, realist, constructiv
Unii oameni uita, unii nu stiu cum, altii nu vor. Pentru indeplinirea viselor ai nevoie de mult curaj, lucru ce multora le lipseste indiferent de pozitia pe care o ocupa.
Mai sunt si circumstantele si echipamentul genetic. Dar sa spunem ca este un articol corect pentru ceea ce depinde de noi si putem influenta.
Mihai, te sustin din Grecia:-) si, declar ca DA e bun articolul, insa pentru mine e bine in visul meu… yasou
Interesante si importante sfaturi ! Insa in ziua de azi este foarte greu sa gasesti intradevar pe cineva sa te ajute, sa lucreze in echipa … Insa, asa ar trebui sa fie…dar lumea s-a schimbat !
Felicitari pentru articol, bine punctat, iar imaginea cu furnicuta este super.
__________________________
casa judeteana de pensii Cluj